Egészség
A cukorbetegség tünetei és hatása
Döbbenetes károkat okoz a szervezetben a kezeletlen kór
A cukoranyagcsere változásai szorosan összefüggnek az inzulinnal, a cukorháztartás szabályozásának legfontosabb hormonjával. Ha az inzulin hiányzik, vagy nem tudja kifejteni hatását, a bevitt és felszívódott szénhidrátok nem tudnak hasznosítható energiává alakulni, a cukor pedig ott marad a vérben, magas vércukorszintet eredményezve.
A cukorbetegségnek több típusa létezik, a leggyakoribb formák az alábbiak:
Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, vagyis a szervezet saját immunrendszere indít támadást az inzulint termelő sejtek ellen. A sejtek pusztulásával rövid idő alatt elfogy az inzulin, ezért a tünetek korán, már gyermekkorban jelentkeznek. Az inzulint ilyen esetben kívülről kell pótolni.
A 2-es típusú cukorbetegség hosszú idő alatt alakul ki, jellemzően felnőttkorban diagnosztizálják. A rendelkezésre álló inzulinra nem reagál elég hatékonyan a szervezet (inzulinrezisztencia), amit a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei további hormonelválasztással kompenzálnak. Az elválasztott hormon idővel nem képes a normál tartományban tartani a vércukorszintet, és kialakul a cukorbetegség. Ebben az időszakban még gyógyszeresen kezelhető a cukorbetegség, de az inzulinrezisztencia előbb-utóbb a béta-sejtek lassú pusztulásához vezet, kimerülésük esetén pedig inzulinpótlás szükséges
A várandósság alatt kialakuló cukoranyagcsere-zavar, a terhességi cukorbetegség hátterében hormonális változások állnak, amelyek hatására az inzulin vércukorszint-csökkentő hatása gyengül. A szülést követően általában helyreáll a szervezet cukoranyagcseréje.
A cukorbetegség leggyakoribb tünetei az alábbiak:
- gyakori vizeletürítés (polyuria),
- fokozott szomjúságérzés (polydipsia),
- szájszárazság,
- fáradékonyság,
- levertség,
- elhúzódó sebgyógyulás,
- gyakori bőrfertőzések.
Súlyosabb esetekben sürgősség orvosi segítséget igénylő rosszullét (diabéteszes ketoacidózis, lásd lentebb) is kialakulhat, amelynek veszélye a még nem diagnosztizált cukorbetegség esetében magasabb. Ennek gyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, gyümölcsszagú lehelet, illetve eszméletvesztés is előfordulhat.
A cukorbetegségre utaló tünetek észlelésekor forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálás érdekében gondoskodni fog a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról. Egy rutin laborvizsgálat vagy alkalmi vércukorszintmérés során kapott magas vércukorérték esetén is keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a teljes körű kivizsgálásról.
- Az extrém magas vércukorszint jelentkezhet az anyagcsere egyensúlyának felborulásával, ez a diabéteszes ketoacidózis.
- A folyadék- és elektrolitháztartás zavarának jele a kiszáradás,
- a hányinger, hányás, majd akár kómáig fokozódó tudatzavar is kialakulhat.
Ilyen esetben azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!
A cukorbetegség lehetséges okai
A cukorháztartás legfontosabb szabályozó hormonja az inzulin, amelyet a hasnyálmirigy hormontermelő szigeteiben található béta-sejtek termelnek. Étkezéskor a bélből felszívódott szénhidrátok megemelik a vércukorszintet. Az inzulinelválasztás ekkor beindul, az inzulin hatására a cukor belép a sejtekbe, ahol feldolgozásával a sejt energiát nyer. Amennyiben a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően a hormonra, akkor a rendelkezésre álló hormon nem vált ki elég hatékony választ, felborul az egyensúly, és kialakul a diabétesz.
A cukorbetegség diagnosztizálása
A cukorbetegség diagnosztikája a vércukorszint-vizsgálatokon alapul. A vércukorszint szigorú idegi és hormonális szabályozás alatt áll, szintje normál körülmények között is változik, pl. étkezés után emelkedik.
- Az éhgyomorra mért (éhgyomri) vércukor normál értéke ≤ 6,0 mmol/l.
- 6,1 és 7,0 mmol/l között károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről beszélünk.
- 7,0 mmol/l fölötti éhgyomri vércukorszintnél egyértelmű cukorbetegségről van szó.
Cukorbetegséget megelőző állapot (prediabétesz) esetén cukorterheléses vizsgálatot végeznek a cukorháztartás pontosabb megismerése céljából. Az orális glükóztolerancia-teszt során (OGTT) 75 g cukor elfogyasztása után 2 órával mért értékek mutatják a szervezet cukortolerancia-szintjét. 11,1 mmol/l fölötti értéknél kimondható a diabétesz diagnózisa.