Egészség

Ezek a jelek, amelyeknél azonnal menjen orvoshoz, mert baj van a szívével

Nem érdemes várni, ha az alábbi tünetek közül bármit észlel

A szívünknek is szüksége van a törődésre, a szeretetre. Ezért ugyanúgy, ahogy a családtagjainkról, a gyermekeinkről, a szerelmünkről és a barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez? – teszi fel a kérdést a blikk.hu-n megjelent cikk.

Ezek a jelek, amelyeknél azonnal menjen orvoshoz, mert baj van a szívével
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP

A kardiovaszkuláris megbetegedések a világ vezető halálokai közé tartoznak, mégis sokan nem veszik elég komolyan ezt a veszélyt mindaddig, amíg nem szembesülnek a problémával. Pedig a mindennapi életben bevezetett apró kis változtatásokkal csökkenteni lehet a szívbetegségek, mint például a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, ezenfelül még az életminőségünket is javíthatjuk velük.

Az egészséges életmódra váltás nem megy egyik napról a másikra, ez egy hosszadalmas folyamat, ami az első időszakban kihívásokkal teli lehet. Azonban, amint az apró életmódbeli változtatások mindennapi rutinná válnak, már ez az új életmód lesz a normális. Minden kezdet nehéz, ezért összegyűjtöttünk néhány egyszerű és egészséges fogadalmat, amivel hozzájárulhatunk szívünk, egészségének megóvásához, sőt több betegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük – így a cukorbetegségét, a magasvérnyomás-betegségét –, amelyek a szívelégtelenség társbetegségei lehetnek.

 • Változtassunk táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásainkon: étkezés során törekedjünk a rostban gazdag táplálkozásra, amennyiben tudjuk, a tésztaféléknél válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a cukrot pedig helyettesítsük más természetes édesítőszerekkel, például mézzel, kókuszvirágcukorral, agavésziruppal. A cukros üdítőitalok és gyümölcslevek helyett fogyasszunk vizet vagy egyéb cukormentes italokat, például teát, frissen facsart gyümölcsleveket, valamint mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

Tipp: eleinte nagy kihívást jelenthet a konyhában az egészséges ételek elkészítése. Ma már szerencsére vannak gasztroblogok, amelyek változatos és egészséges recepteket ajánlanak.

 • Kapcsoljunk aktívabb életmódra: közhelynek tűnhet, de a rendszeres mozgás tényleg hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, és a közérzetünk is jobb lesz tőle. Orvosunkkal egyeztessünk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformáról és annak gyakoriságáról. Optimális esetben hetente öt alkalommal mozogjunk 30 percet, ez lehet sétálás, táncolás, tornázás stb. Hatalmas segítség lehet, ha csoportosan kezdjük el a mozgást, és motiváljuk egymást.

Tipp: ha egészségi állapotunk megengedi, kezdjünk el egy 30 napos mozgáskihívást, ebben már több ingyenesen letölthető applikáció is a segítségünkre lehet.

 • Le a cigarettával! A dohányzásról való leszokással sokat tehetünk a szívünk egészségéért. Már 2 füstmentes év elteltével csökkenhet a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

Tipp: motiváljuk magunkat azzal, hogy minden héten félretesszük azt a pénzt, amit cigarettára költöttünk volna, és a hónap végén jutalmazzuk meg magunkat, és vegyünk az összegyűlt összegből valami szépet.

Amivel fontos tisztában lenni, hogy az esetleges első jeleknél azonnal orvoshoz forduljunk:

 • csökkent fizikai aktivitás
 • kisebb terhelésnél is rögtön jelentkező fáradtság, gyengeség érzése
 • étvágytalanság
 • hirtelen testsúlyemelkedés
 • erős szívdobogás érzése
 • nyugalomban is jelentkező légszomj
 • szabálytalan szívverés
 • nem múló köhögés

A fenti apró kis fogadalmakon, életmódbeli tanácsokon kívül arra kell törekedni, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon, vagy abban az esetben, ha valamilyen panasz felmerül, azonnal forduljunk orvoshoz. Amennyiben bekövetkezett a baj, akkor se essünk pánikba, mert a kordában tartott szív-érrendszeri megbetegedésekkel együtt lehet élni. Fontos ilyenkor is az egészséges életmódra való törekvés, valamint hogy betartsuk az orvosi előírásokat.

Kapcsolódó írásaink