Belföld

Orbán Viktor: Egy lépés a háború felé a szankciós politika

A kormányfő a magyar emberek biztonságáról, a szankciós politikáról, a titokban zajló amerikai–orosz tárgyalásokról, a kormányátalakításról, az önálló energetikai tárcáról és a guruló dollárokról, vagyis az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásáról is nyilatkozott.

Orbán Viktor: Egy lépés a háború felé a szankciós politika
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szankciós politika egy lépés a háború felé – fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte: a szankció gazdasági természetű intézkedés, de ha ennek révén beavatkozik valaki egy konfliktusba, állást is foglal, „lépést is tesz az egyik harcoló fél irányába, azaz a háború irányába".
A miniszterelnök hangsúlyozta: ha Európa a háború részeseként tekint önmagára, akkor egyre mélyebben vonódik be a konfliktusba, ezzel pedig erősödik a minket fenyegető veszély.

Objektum doboz


„Jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba; még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk” – jelentette ki a kormányfő, nagyon veszélyesnek nevezve azt, amit Európa művel.
Kiemelte: Magyarország a béke nyelvén beszél, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózzon, „néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont „ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk".
Ezért a szankciók „legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

Az a célunk a következő évre, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája, legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – közölte a kormányfő.
Jelezte, az utóbbiakról majd decemberben lesz értelme beszélni. Kijelentette, „sosem adunk föl fontos nemzetstratégiai célokat", ezért indított a kormány gyármentő programot, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, rendelt el ár- és kamatstopot, segíti a vendéglátóhelyeket és a szállásadókat.
Folyamatosan jönnek a javaslatok, „hogyan próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a vállalkozások és a magyar emberek számára is" – mondta az interjúban Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink