Külföld

Orbán Viktor: Tudatosítanunk kell magunkban, hogy veszélyben vagyunk!

Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban” – figyelmeztetett Orbán Viktor belgrádi sajtótájékoztatóján a keddi rakétabecsapódásra utalva. A miniszterelnök kiemelte: egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel, ezért „békét akarunk és tűzszünetet”.

Orbán Viktor: Tudatosítanunk kell magunkban, hogy veszélyben vagyunk!
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a második magyar–osztrák–szerb, háromoldalú csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Belgrádban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására, és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel, „békét akarunk és tűzszünetet” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Az MTI tudósítása szerint a kormányfő Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”.

Úgy vélte, „veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is”. Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban” – fogalmazott, majd hozzátette: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van.

„Ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd” – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy Magyarország speciális helyzetben lévő ország, „mi közvetlenül két nyomás alatt vagyunk”, egyrészt a szomszédos Ukrajna felől van egy háborús nyomás, másrészt Szerbián keresztül pedig van egy migrációs nyomás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelen pillanatban az egyetlen komolyan vehető mennyiséget szállítani képes vezeték, amely gázt hoz Magyarországra, Szerbiából érkezik. Korábban hosszú éveken keresztül Magyarországról érkezett a gáz Szerbiába, ami jól mutatja, hogy a két ország számíthat egymásra – közölte.

Kapcsolódó írásaink