Belföld

Társadalmi vitára bocsátották az önkormányzati csődbiztosokról szóló rendelettervezetet

Szükségessé vált, hogy megújítsák a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárását érintő törvényi szabályozást

Társadalmi vitára bocsátották a helyi önkormányzatok jogszerű gazdálkodásának helyreállításáért felelős önkormányzati csődbiztosról szóló kormányrendelet tervezetét – derül ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkárának MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.

Társadalmi vitára bocsátották az önkormányzati csődbiztosokról szóló rendelettervezetet
Dukai Miklós a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy a járvány, az orosz-ukrán háború és az „elhibázott brüsszeli szankciók” ellenére biztosított legyen a helyi önkormányzatok gazdasági-pénzügyi stabilitása.
Fotó: kormany.hu

Dukai Miklós ebben a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy a járvány, az orosz–ukrán háború és az „elhibázott brüsszeli szankciók” ellenére biztosított legyen a helyi önkormányzatok gazdasági-pénzügyi stabilitása. Ennek érdekében szükségessé vált, hogy megújítsák a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárását érintő törvényi szabályozást – mutatott rá.

Az államtitkár közlése szerint ebben bevezetik a csődbiztos fogalmát. Hozzátette: ez a fogalom „jobban kifejezi azt az állapotot, amely miatt az önkormányzat gazdálkodási önállóságát jelentősen korlátozó feladatkörrel rendelkező személyt jelölnek ki”.

Az önkormányzati csődbiztost a kormányhivatal vezetőjének határozatával jelölik ki – tudatta.

Ismertette: a most társadalmi vitára bocsátott kormányrendelet-tervezet az önkormányzati csődbiztos kijelöléséhez és a feladatellátásához szükséges részletszabályokat tartalmazza. A végrehajtási rendelet tervezete a csődbiztos díjazására, jogállására és feladataira, továbbá az önkormányzati csődbiztos kirendelésével összefüggésben az önkormányzat kötelezettségeire vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A rendelettervezet előírja továbbá az önkormányzat polgármestere, jegyzője és az önkormányzat képviselő-testülete által a közszolgáltatások ellátására létrehozott költségvetési szervek, gazdálkodó szervezetek számára az önkormányzati csődbiztosnak biztosítandó tájékoztatási, betekintési, beengedési és együttműködési kötelezettségeket – tette hozzá Dukai Miklós.

Kapcsolódó írásaink