Belföld

Fontos a munka és a magánélet egyensúlya

A testi, lelki, szellemi egészség mindennek az alapja, és azért is fontos, mert erre épül a család – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Fontos a munka és a magánélet egyensúlya
A boldog lét alapja a család (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Török Péter

Beneda Attila a Családbarát Magyarország Központ Kétkarú munkaerőpiaci kutatás című felmérésnek eredményeit, valamint a munka és magánélet összehangolásának jó gyakorlatait bemutató tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kormány családpolitikáját, a családtámogatási rendszert olyan alapokra helyezte, hogy az megfeleljen a családok, a társadalom igényeinek. A helyettes államtitkár ismertetése szerint kiemelten fontos a családok megbecsülése, ugyanakkor a munkaerőpiacon való részvételük is.

Ezek az intézkedések segítik a családok megerősítését és a munka-magánélet egyensúlyát is – hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2010 óta a nők munkanélküliségi rátája egyharmadára csökkent.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelten hangsúlyozta a testi, lelki, szellemi egészség fontosságát, amely a kormány családpolitikájának múlt héten bejelentett negyedik pillére. A kormány a jövőben is minden segítséget megad a családok számára – mondta Beneda Attila. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy 2020-tól kezdődően mind az oktatási intézményeknek, mind a munkahelyeknek alkalmazkodniuk kellett a világjárvány okozta helyzethez, és ennek is lett az eredménye, hogy ma a munkáltatók sokkal rugalmasabban kezelik az olyan, úgynevezett atipikus munkavégzési formákat, mint az otthoni munkavégzés, a részmunkaidő, a rugalmas foglalkoztatás vagy a helyettesítések rendszere.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a kutatásban részt vevők mintegy 80 százaléka szerint az otthoni munkavégzés lassan visszaszorulóban van, miközben háromnegyedük számára nagyon fontos a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének lehetősége.

A Kétkarú munkaerőpiaci kutatás szakmai alapon vizsgált eredményeit Mészáros Zoltán kutatásvezető és Héra Gábor szociológus ismertette. Ebből mások mellett kiderült, hogy reprezentatív kutatásuk is azt bizonyítja, hogy a munkavállalók számára elsődleges a munka-magánélet összehangolása, az atipikus munkavégzési formák száma a világjárvány időszaka óta mintegy háromszorosára nőtt, ezek közül ma elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás a jellemző, az otthoni munkavégzés (home office) kevésbé.

Ezekről a foglalkoztatási formákról elsősorban a fővárosban dolgozó megkérdezettek válaszoltak pozitívan, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az ipari, illetve mezőgazdasági munkahelyeken ezekre még nem, vagy csak kevésbé van lehetőség – ismertették. Annus Gábor szakmai igazgató azt emelte ki, hogy a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja keretében már 1100 munkáltató szerezte meg a családbarát munkahely védjegyet, és azon dolgoznak, hogy további területeken is összeegyeztethetővé váljon a munka és a magánélet.

A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra, tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket – írták többek között az eseményhez kiadott ismertetőben.

A Családbarát Magyarország Központ Kétkarú munkaerőpiaci kutatásának eredményei itt érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink