Belföld

Rétvári Bence: Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett intézkedéseknek

Az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország

Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett kormányzati intézkedéseknek, hiszen nőtt a magyar lakosság várható élettartama és az egészségben eltöltött idő is – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Rétvári Bence: Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett intézkedéseknek
Rétvári Bence
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rétvári Bence a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programról azt mondta, ebben az évben a speciális buszok mintegy 300 felzárkóztatandó településen jártak, ahol 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek.

Az államtitkár szerint az egészségmegőrző intézkedéseknek a járvány ellenére is vannak látható eredményei: 1,5 évvel nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország, szemben 2010-zel, amikor ötöt.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program kapcsán Rétvári Bence beszámolt arról, hogy a járművek 300 hátrányos helyzetű településen jártak, ahol a 268 szűrési napon több mint 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek. A vizsgálatokon hétezer esetben találtak a normálistól eltérő egészségügyi értéket, az érintetteket további vizsgálatokra utalták - tette hozzá.

A buszokon végzett szűrések - például méhnyak- és melanóma-, szájüregi szűrés, vércukor- és koleszterinszint-szűrések, szemészeti vizsgálat - eredményei felkerültek az EESZT-be.

Az államtitkár szerint az egészségmegőrző intézkedéseknek a járvány ellenére is vannak látható eredményei: az elmúlt évtizedben 1,5 évvel nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország, szemben 2010-zel, amikor csak ötöt előzött meg.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri problémák a fejlett világban vezető haláloknak számítanak, és akkor lehet a leghatékonyabban küzdeni egy-egy betegség ellen, ha már a kialakulásuk előtt sikerül felfedezni a problémát.

Elmondta, az intézet már 2019-ben elindította ezeket a szűrőbuszos vizsgálatokat, azóta több mint tízezer embert vizsgáltak meg, közülük kétezernél volt már tünet és panasz.

Idén a buszuk ötszáz szűrést végzett, és kétszáz embert kellett további vizsgálatra küldeniük - ismertette.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese elmondta, a főigazgatóság idén márciusban vette át a tíz általános szűrőbusz üzemeltetését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól, és az irányító vármegyei funkciót ellátó kórházakhoz helyezte ki azokat.

Az eredmények önmagukért beszélnek - jelentette ki, hozzátéve, óriási jelentősége van annak, hogy például az országos kardiovaszkuláris intézet szűrőbusza a speciális vizsgálatokkal eljusson a hátrányos helyzetű településekre.

Kapcsolódó írásaink