Belföld

Gulyás Gergely: Novemberben már egyszámjegyű lehet az infláció

Gulyás Gergely az augusztus 20-i ünnepségek elemzésével kezde a Kormányinfót. Egyértelmű sikernek nevezte a háromnapos rendezvénysorozatot, amelyen minden eddiginél többen vettek részt.

Gulyás Gergely: Novemberben már egyszámjegyű lehet az infláció
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 27-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely az augusztus 20-i ünnepségek elemzésével kezdte a kormányinfot. Egyértelmű sikernek nevezte a háromnapos rendezvénysorozatot, amelyen minden eddiginél többen vettek részt. Több mint húsz helyszínen száznál is több program közül választhattak az érdeklődök, de minden idők leglátványosabb tüzijátékára is több százezer ember volt kíváncsi, de a közmédiai nézettsége is rekordot döntött a tűzijáték alatt.

Gulyás köszönetet mondott a rendezvény lebonyolításában résztvevőknek is, a fővárosban ez idő alatt több, mint 3000 rendőr dolgozott.

Méltó volt egy több, mint ezeréves állam fennállásához.

Az atlétikai világbajnokságól a miniszter elmondta, hogy az augusztus 20-i napon több mint 60.000 ember vett részt nézőként, és mostanra több, mint 350.000 jegyet értékesítettek. A versenyek történetében egyébként soha ennyi versenyző még nem vett részt, 210 sportoló méri össze erejét a rendezvény ideje alatt.

Halász Bencének ezúton is gratulált teljesítményéhez.

Kijelentette továbbá, hogy ezen rendezvény esetében is megmutatkozik, hogy Magyarország képes nagy rendezvények lebonyolítására, Budapest pedig megfelelő helyszín ezen események számára.

Háború jelenlegi állásának értékelése

Ha nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, akkor a háború el fog húzódni – jelentette ki Gulyás Gergely.
Az ellentámadás ellenére a front valójában nem mozdult, súlyos veszteségek viszont vannak mindkét oldalon. A magyar kormány véleménye továbbra is változatlan: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!

A kormány minden eszközzel harcol azért, hogy letörje az inflációt, amely jó eséllyel novemberben már egyszámjegyű lehet. Kijelentette, hogy a legfontosabb célt sikerült elérni, hiszen a háborús helyzet ellenére sikerült megvédeniük a munkahelyeket, és továbbra is a munkaerő hiány jelenti az igazi problémát itthon.

Az infláció mérséklésével a kamatokat is mérsékelni tudják, amely a későbbiekben a beruházások számára is tágabb teret tehet elérhetővé majd.

Gulyás Gergely elmondta továbbá azt is, hogy a kormány szeptember 16-a után is meghosszabbítaná az ukrán gabonaimport tilalmát. Mindezt azzal indokolta, hogy amennyiben megszűnik a mostani tilalom, akkor az szétveri a magyar piacot a beáramló, egyébként gyengébb minőségű ukrán gabona, évente összesen 3 tonnával kellene számolni, ami ráadásul rosszabb minőségű.

Az nem európai szolidaritás, hogy kizárólag az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tennék tönkre.

Jelentősen csökkentette az inflációt az árfigyelő

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online árfigyelővel kapcsolatban tett bejelentést, mondván az elmúlt másfél hónapban jelentős árversenyt generált, amelynek eredményeként 62 termék kategória közül 52 esetben csökkentek az árak, ennek 1,8 százalékos inflációcsökkentő hatása lehetett. Mint mondta, 722 üzletet vizsgáltak, ebből 70 üzletnél találtak kifogást, 102 jogsértés történt.

A leggyakrabban az volt a kifogás, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést. A kormányhivatalok összesen 25 millió forint bírságot szabtak ki.

A fokozódó árverseny zsugoródó inflációt jelent.

Kapcsolódó írásaink