Külföld

A lengyel külügyminiszter bírálta a német migrációs politikát egy bűnügy kapcsán

Lengyelország nem egyezik bele az illegális bevándorlók befogadásába

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter nyilvánosan bírálta a német migrációs politikát, miután a müncheni metróban egy afgán bevándorló nemi erőszakot követett el egy lengyel fiatalember ellen.

A lengyel külügyminiszter bírálta a német migrációs politikát egy bűnügy kapcsán
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter
Fotó: Facebook/Zbigniew Rau

A varsói külügyminisztériumba szerdán bekérették a varsói német nagykövetség munkatársát, miután Németországban sajtóinformációk szerint őrizetbe vették a nemi erőszakkal gyanúsított, húszéves afgán fiatalembert.

Zbigniew Rau az eset kapcsán a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a szerdai találkozón a lengyel felet arról tájékoztatták, hogy a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének nincs tudomása a bűnügyről. Rau szerint ez a tény több mint egyértelműen jelzi, hogy ezekben a kérdésekben, valamint „sajnos más ügyekben is” nagyon lényeges eltérés áll fenn Németország és Lengyelország álláspontja között.

A következményeiben tragikus müncheni esemény oka, hogy Berlin másképpen viszonyul az illegális bevándorlók befogadásához, „különösen azokéhoz, akik idegen kultúrákból származnak, és más, tőlünk eltérő társadalmi gyakorlatot vallanak” – fogalmazott Rau. Úgy vélte: ennek a hozzáállásnak a következménye a bűnözés növekedése.

Megerősítette: Lengyelország nem egyezik bele az illegális bevándorlók befogadásába, mert tudatában van annak, hogy ez milyen következményekkel jár.

Az ügyet szerdán Mateusz Morawiecki kormányfő a közösségi médiában „az Európai Unió által szorgalmazott, nyitott határok politikája következményének” nevezte. Közölte: Varsó azt fogja kérni a német féltől, hogy az eset vizsgálatába haladéktalanul vonják be a lengyel ügyészséget.

A berlini lengyel nagykövetség szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta: a müncheni lengyel konzulátus kapcsolatban van a helyi rendőrséggel, hivatalosan egyetlen lengyel állampolgár sem kért konzuli segítséget. Tekintettel az áldozat személyiségi jogaira, az ügy részleteiről nem fognak tájékoztatást adni – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink