Belföld

Átadtak egy magyar segítséggel megépült ifjúsági központot Etiópiában

Szijjártó Péter közölte, a két országot szilárd kötelék fűzi össze: a kereszténység

Átadták a fiatalok helyben maradását és hazatérését segítő Ifjúsági Tanácsadó Központot Etiópiában, amelynek felépítéséhez Magyarország 160 millió forint támogatást nyújtott a helyi katolikus egyháznak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.

Átadtak egy magyar segítséggel megépült ifjúsági központot Etiópiában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában tárgyalt Demeke Mekonnen miniszterelnök-helyettessel
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az átadási ceremónián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő központ programokat biztosít a hazájukat elhagyni kívánó fiatalok számára, így segítve a helyben maradást, illetve lehetőséget ad a hazatérésre a már külföldre távozottak számára.
A projekthez a kormány nagyjából 160 millió forintos támogatást nyújtott az etióp katolikus egyháznak – húzta alá.

Rendkívül fontosnak nevezte a helyi közösségek támogatását abban, hogy megmaradhassanak az évszázadok vagy még régebb óta lakóhelyükként szolgáló területeken, vagy visszatérhessenek oda. „Alapelvünk, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, nem a problémát oda hozni, ahol egyelőre nincsen baj" – fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa az utóbbi időszakban erős migrációs nyomással szembesül, ami komoly biztonsági kihívásokat jelent a származási, a tranzit- és a célállamok, illetve maguk az érintettek számára egyaránt. Leszögezte: a migrációt nem ösztönözni kell, hanem megelőzni, és olyan körülményeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a rossz helyzetben lévő emberek helyben maradását. Magyarország éppen ezt teszi különböző programok révén a világ mintegy ötven országában, leginkább Afrikában, és hazánk készen áll ezek finanszírozásának biztosítására a jövőben is – tette hozzá. Majd tudatta, hogy ezen állásponttal egy kereszténydemokrata, jobboldali, patrióta kormányt képvisel, amely a legtöbb esetben szembemegy az „agresszív liberális fősodorral".

A miniszter közölte, hogy Magyarország több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkező nemzetként felelősséget érez minden keresztényért, márpedig napjainkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása. Szavai szerint frusztráló, hogy a súlyos helyzet ellenére nem nagyon foglalkoznak a kérdéssel, miközben a muszlim országok nagy hangsúlyt fektetnek az iszlamofóbia elleni harcra, a közösségek támogatására.

Felvetődik a kérdés, hogy a keresztény országok kormányai miért nem elég bátrak ahhoz, hogy hasonló határozottsággal kiálljanak – mondta, úgy vélekedve, hogy sokak álláspontja ezen a téren képmutató és értelmetlen.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy noha Magyarország és Etiópia több ezer kilométernyire fekszik egymástól, szilárd kötelék fűzi össze a két országot: a kereszténység. Aláhúzta, hogy a magyar alaptörvény és himnusz is ugyanazzal a mondattal kezdődik: „Isten, áldd meg a magyart". Ez – mint mondta – sokat elmond a nemzetről, amely évszázadokon keresztül küzdött a szuverenitásért, a szabadságért, valamint az ország és Európa kereszténységének megőrzéséért.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink