Belföld

Gulyás Gergely: Stabil az ország költségvetése

A magyar helyreállítási terv az egyik legjobb az Európai Unióban, mondta a mai Kormányinfón az uniós fejlesztésekért felelős miniszter. Navracsics Tibor bízik benne, hogy minél előbb aláírhatják a partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal. Gulyás Gergely szerint jövőre 2500 milliárd euró EU-s pénz érkezhet Magyarországra, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok.

Gulyás Gergely: Stabil az ország költségvetése
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

- Nem jelentett meglepetést az Európai Bizottság javaslata, de számára egy újdonság volt benne: az, hogy elfogadták a magyar helyreállítási tervet. Ez nem kis büszkeség számunkra - kommentálta Navracsics Tibor a döntést, miszerint az Európai Bizottság 7,5 millió euró befagyasztását javasolta három magyar kohéziós alapból. Az uniós fejlesztésekért felelős miniszter szerint a magyar nemzeti terv az egyik legjobb az Európai Unióban. A másfél éves munkának meglett a gyümölcse. A tárcavezető bízik benne, hogy minél előbb aláírhatják a partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal.

Ami a kohéziós alapok felfüggesztését illeti, Navracsics Tibor szerint ez számukra nem volt újdonság. - Mi úgy gondoljuk,hogy ez részből abból is adódik, hogy az általunk megállapított törvényhozási menetrend, ami szeptember elején indult el, olyan határidőket is tartalmaz, amik még előttünk vannak. Abban bízom, hogy ugyanolyan alaposan teljesítjük a vállalásainkat, mint az eddigiek, és 2023-ban lehetővé válik, hogy 100 százalékosan hozzáférjünk az uniós forrásokhoz minden operatív program tekintetében - mondta.

Kérdésre válaszolva kérdésére Navracsics Tibor megismételte, hogy ahogyan teljesítik az újabb és újabb határidőket, úgy a tagállamoknak is nyilvánvaló lesz, hogy a magyar kormány "nem akar mismásolni", és jönni fognak a pénzek. Nemmel válaszolt viszont arra, hogy a pénzek befagyasztásának köze lenne a magyar szankciós politikához, a kettőt el tudták választani.

- Először a kondicionalitási eljárást kell lezárni - vette át a szót Gulyás Gergely, aki emlékeztetett arra, hogy a helyreállítási tervvel az elsők között volt a magyar kormány, és jó esély van arra, hogy az operatív programokhoz szükséges operatív megállapodás is hamarosan megszületik. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kondicionalitási eljárás nem méltányolta azokat a döntéseket, amiket az Országgyűlés jövő szerdán szavaz meg. Ez annak tudható be szerinte, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomása alatt áll.

Gyulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, jövőre 2500 milliárd euró EU-s pénz érkezhet Magyarországra, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok. A miniszter szerint stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Navracsics Tibor ugyancsak egy kérdésre úgy válaszolt: nincs igazán komoly vita az Európai Bizottsággal, hogy jó irányban haladunk, és az eddig megtett út megalapozza, hogy forrásvesztés nélkül jussunk hozzá az európai pénzekhez. Elismerte, vannak félreértések a magyar kormány és a Bizottság között, de abban bízik, hogy ezeket sikerül elhárítani 2023-ban, mert a magyar kormány el akarja kerülni azt, hogy olyan konfliktus alakuljon ki, min ami a Bizottság és Lengyelország között van.

Kapcsolódó írásaink