Belföld

Újabb árstopokról döntött a kormány

Maradnak az árstopok, sőt, a friss tojásra, az étkezési burgonyára és a rendszerhasználati díjra is kiterjesztik őket, jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint továbbra is cél, hogy a jövő év végére a jelenlegi mérték felére nyomják le az inflációt.

Újabb árstopokról döntött a kormány
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Szankciós infláció van, és lesz, amíg a szankciók életben vannak, mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely, aki emlékeztetett arra is, hogy a kormányfő eltökélt szándéka, hogy a jövő év végére felére nyomják le az inflációt. Ezért maradnak az árstopok, és ezért bővítik ki őket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:

a friss tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által szeptember 30-án meghatározott árnál nem lehet magasabb.

Ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25 százalékkal, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb, mint most – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: az árstopok valamennyire mérsékelhetik az inflációt, de nem ez az intézkedés legfontosabb haszna, sokan vannak, akiknek nagy segítséget jelent, hogy az alapvető élelmiszereknél árstopot vezetnek be.

A kormány a jövő évi rezsiárakról is tárgyalt. Arról döntöttek, hogy

a rendszerhasználati díj nem emelkedhet 2023-ban.

Ez a díj az energiaárak növekedése miatt nő, de a kormány arról döntött, hogy az áremelkedés mértéke nem érvényesíthető a lakossági fogyasztóknak. A kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre 40 milliárd forintos extraprofitadót vetnek ki, az adókulcs idén 13, jövőre 10 százalékban állapítják meg.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság által kért törvényeket elfogadták, a tárgyalások során az EU újabb igényeket is támasztott, ezek közül azt tudja teljesíteni a kormány, ami nem ellentétes az eddigi vállalásokkal, illetve ami az ország érdekeivel nem ellentétes. A bírósági hatáskörök pontosítása vagy változtatása lehetséges, a bizottság aggályai egyébként alaptalanok, de a pontosítást megéri megtenni. Itt elsősorban az OBT és az OBH közötti hatáskörök megosztását fogják módosítani. Ezzel a miniszter szerint

mindent teljesítettek, amit az EU kért.

„Mindenki egyetért abban, hogy a pedagógusbéreket radikálisan emelni kell” - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely, aki szerint az, hogy 2025-re közel 770 ezer forintra emelnék a diplomás bérekhez kötött pedagógusbéreket, példátlan emelés lenne ilyen helyzetben. „De csak akkor, ha meg tudnak egyezni az EU-val” – mondta a miniszter.

Lapunk először azt kérdezte, tervezi-e a kormány az építőipar támogatását. Gulyás Gergely azt mondta, több intézkedésük is volt, ezek közül kiemelte a támogatott hitelfelvételt a kis- és közepes vállalkozásoknak. Speciális, szektoriális támogatást egyelőre nem tudnak adni a költségvetés jelenlegi helyzete miatt. Kollégánk arra is kíváncsi volt, hogy lesznek-e következményei annak, hogy a baloldal kampányát külföldről támogatták? Következményei kell hogy legyenek, ha bebizonyosodik, hogy jogellenes cselekmény történt, válaszolta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink