Belföld

Navracsics Tibor: Európai szintű egészségcentrummá vált Lenti

Évtizedek alatt, lépésről lépésre mára európai szintű, regionális szerepet betöltő egészségcentrummá vált Lenti – fogalmazott a területfejlesztési miniszter a csütörtökön, a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark egészségturisztikai fejlesztésének ünnepélyes átadásán.

Navracsics Tibor: Európai szintű egészségcentrummá vált Lenti
Navracsics Tibor: Időarányosan jól állunk...
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor a több mint 2,4 milliárd forintos támogatással létrejött Balance Medical Center avatásán arról beszélt, hogy Lenti városának és vezetőinek nemzedékeken átívelő elképzelése van a jövőről, így válhatott mára regionális egészségügyi központtá az egykori egyszerű városi strandfürdő.

A kormányzati támogatás csak lehetőség, önmagában nem garancia egy beruházás sikerére, amelyhez „a helyben élők ötletgazdagsága és elszántsága” is szükséges – mondta Navracsics Tibor.

Lenti mára regionális központtá vált, bár a határon fekszik, fejlesztéseivel megszólítja a határon túli térségeket is. Az egészségturizmus pedig olyan igényes formája a turizmusnak, amellyel feljebb léphet a városok rangsorában – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter.

A Lentiben évtizedek óta zajló, szisztematikus építkezés azt is jelzi, hogy remekül használják ki Magyarország fő erősségét. A gyógyfürdők hálózata, a gyógyturizmus Magyarországot európai hatalommá tudja tenni, ezzel a fejlesztéssel pedig a város „minőségi helyet követel magának” – jelentette ki Navracsics Tibor.

Suhajda-Molnár Anikó, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az egészségturizmus meghatározó elem a hazai turisztikai kínálatban. Adataik alapján az év első tíz hónapjában több mint 3 millió vendég csaknem 9 millió éjszakát töltött el Magyarországon egészségturisztikai helyeken.

A 27 kiemelt fürdőnek helyet adó településeken regisztrálták az összes vidéki vendégszám harmadát, ezen települések egészségturisztikai szálláshelyei pedig az első tíz hónapban 141 milliárd forint bevételt értek el – ismertette.

Hozzátette, hogy a turizmus fejlesztésének nem a mennyiségi, hanem a minőségi szolgáltatások növelése a célja, hogy a látogatók igazi élményekkel, maradandó emlékekkel távozzanak. A Lentiben végrehajtott fejlesztésekkel komplex gyógyászati ellátást tudnak nyújtani, a beruházás pedig 32 új munkahelyet is jelent.

A zalai városba 10 hónap alatt 37 ezer vendég látogatott el, kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a vendégéjszakák száma pedig 80 százalékkal, 96 ezerre nőtt. A város szálláshelyeinek bevétele október végéig elérte az 1,4 milliárd forintot, megduplázva a múlt év első tíz hónapjának bevételét – ismertette a vezérigazgató.

Horváth László polgármester (Fidesz–KDNP) a fürdő 45 évének lefontosabb állomásainak ismertetését követően arról számolt be, hogy a most megvalósított beruházás részeként 19 kezelőhelyen több mint százféle gyógykezelést vehetnek igénybe a látogatók. A hagyományos fizioterápia vagy iszapfürdő mellett új kezelési formákkal bővítették a kínálatot, köztük a Magyarországon első hiperbárkamrával, ami oxigénterápiás kezeléseket nyújt.

A gyógyászati fejlesztések mellett korszerűsítették a fedett medenceteret és annak gépészetét, illetve felújították a főbejáratot és az éttermet, továbbá egy Tourinform-irodát is kialakítottak. A település méretéhez képest jelentős fejlesztés „nem presztízsberuházás”, mert a fürdő 45 éves fennállása alatt már több mint tízmillió vendéget fogadott. A komplexum a város legjelentősebb foglalkoztatója, amely most tovább növelte alkalmazotti létszámát – ismertette a polgármester.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy jellemezte, hogy igazi körzetközponttá kezd válni Lenti városa, ahol mostantól az egészségturizmus kiemelkedik az itt elérhető turisztikai kínálatból.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz–KDNP) az MTI-nek elmondta még: a Zala megyei települések között Lenti – Hévíz és Zalakaros után – a harmadik legtöbb vendéget fogadó város. A korábban kiépült gyógyfürdő és a néhány éve átadott, négycsillagos szálloda mellett a most kialakított gyógyászat teszi teljessé Lentiben a turisztikai kínálatot, amelynek révén tovább növekedhet a vendégéjszakák száma.

Kapcsolódó írásaink