Belföld

Botrányt okozott két magyar bíró, lehet, hogy valaki beleavatkozott a bírói függetlenségbe?

Akár a magyar bírói függetlenségbe való beavatkozásnak is értelmezhető, hogy az amerikai nagykövet csütörtökön találkozott két magyar bíróval, akik nem mellékesen az Országos Bírói Tanács tagjai is. David Pressman folyamatosan próbál beavatkozni a magyar belügyekbe.

Botrányt okozott két magyar bíró, lehet, hogy valaki beleavatkozott a bírói függetlenségbe?
A kép bal szélén Matusik Tamás és Vasvári Csaba a nagykövet és munkatársa társaságában
Fotó: David Pressman amerikai nagykövet Twitter-oldala

Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak – osztotta meg az Origo egyik cikkét vasárnap közösségi oldalán Széles Gábor nagyvállalkozó. Mint az eredeti anyagban olvasható, a Tűzfalcsoport szerint csütörtökön számolt be David Pressman amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai is.

Mint a lap megjegyzi, a magyarországi bíráknak tisztában kell(ene) lenniük azzal, hogy az amerikai külügy leirata szerint a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli. Hozzáteszik, a provokatív találkozó a bírósági körökben jelentős megütközést keltett. Az érintettek ráadásul megsérthették a bírói Etikai Kódexet is, így jogos a követelés többek részéről, hogy azonnal le kell mondaniuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom