Belföld

Megérkezett az új amerikai nagykövet

A két ország szövetségesként küzd a gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldásán

Fontos, hogy a nehéz időkben összetartsanak a barátok – hangoztatta Ferihegyre történt érkezése után David Pressman. A budapesti amerikai nagykövetség élére jelölt diplomata nyilatkozata végén magyarul azt mondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek”.

Megérkezett az új amerikai nagykövet
David Pressman sok szempontból hazánkon keresztül ismerkedett meg Európával
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja – hangoztatta pénteken David Pressman Ferihegyen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A budapesti amerikai nagykövetség élére jelölt diplomata a megjelent újságírókhoz szólva arról beszélt, nehéz időket élünk, és ilyenkor minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak. Ugyan „nagy lehet körülöttünk a politikai zaj”, de ez egy fontos pillanat a régióban és a világon, és ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, szükségünk van egymásra.

Kiemelte, a két ország szövetségesként küzd a gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldásáért. Minden eddiginél fontosabb, hogy a kétoldalú kapcsolatok a közös értékekre építve erősek legyenek – fogalmazott. Utalt rá, alig várja, hogy együtt dolgozhasson a kormánnyal, és minél több magyarral találkozhasson.

Felidézte, évtizedekkel ezelőtt, első önálló európai útján a budapesti repülőtérre érkezett, majd egy magyar családnál lakott és velük járta be Európát, így sok szempontból hazánkon keresztül ismerkedett meg Európával. David Pressman nyilatkozata végén magyarul azt mondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek”.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be, hogy David Pressmant szánja a budapesti nagykövetség élére, jelöltségét júliusban hagyta jóvá a szenátus. A diplomata augusztus 8-án tett hivatali esküt.

Pressman nagykövet korábban az Egyesült Államok különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövete volt, és több alkalommal vezetett tárgyalásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában a nemzetközi béke és a biztonságot érintő fenyegetésekkel kapcsolatban. A nagykövet a Fehér Házban is dolgozott, illetve elismert nemzetközi emberi jogi és nemzetbiztonsági ügyvédként számos, az emberi jogok előmozdítása mellett elkötelezett non-profit szervezetet vezetett, és képviselte a terrorizmus áldozatait, a tengerentúlon fogva tartott túszokat, valamint az önkényuralmi rezsimek által célba vett másként gondolkodókat. Tanulmányait a Brown Egyetemen, és a New York Egyetemen végezte kitüntetéssel.

Kapcsolódó írásaink