Külföld

„Demokráciát” hozna az amerikai nagykövet

David Pressman a kinevezése esetén Kína és Oroszország vélt befolyását szeretné megszüntetni hazánkban

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának csütörtöki meghallgatásán az Egyesült Államok magyarországi nagykövet-jelöltje felfedte küldetésének legfőbb céljait. David Pressman bemutatkozóján kifejtette, Magyarország más uniós és NATO tagállamokkal egyetemben elítélte az orosz agressziót, de panaszolta Magyarország állítólagos visszafogottságát a kérdésben, amit Oroszország és Kína „nyilvánvaló” befolyásának tulajdonított.

„Demokráciát” hozna az amerikai nagykövet
Pressman olyan hangot ütött meg, mintha helytartónak készülne
Fotó: Foreign.senate.gov

A diplomata hozzátette, az Egyesült Államok népét emberi jogokat érintő értékek teszik olyan kivételes nemzetté, ezért ezeket szándékozza majd Magyarországon is fejleszteni. Ha megerősítik nagyköveti kinevezését, legfőbb prio­ritásának a Moszkva és Peking „veszedelmes befolyása” elleni küzdelmet tekinti, emellett Magyarországot a Vlagyimir Putyin elleni nemzetközi összefogás felé orientálná. Pressman szerint valós veszedelmek fenyegetik a magyar demokráciát, amelyeket a transzatlanti értékek megerősítésével szeretné orvosolni. Úgy vélte, a magyarok túlnyomó többsége az amerikaiakkal egyetemben egy transzatlanti közösség tagjának véli magát, ezért kinevezése esetén szeretné a magyarokat közelebb hozni a demokratikus értékekhez.

Joe Biden elnök nagykövetjelöltje úgy értékelte, Magyarország visszafelé halad a demokratikus úton. Megismételte az amerikai Demokrata Párt által gyakran megfogalmazott bírálatokat is, miszerint hazánkban sérülnek a romák, a zsidóság és az LMBTQ-közösség jogai. Majd olyan megfogalmazásban, mintha helytartóként készülne Magyarországra, nem pedig nagykövetként ígéretet tett arra, hogy ezen aggályait azonnal tolmácsolja a magyar politikai szereplőknek, amint hazánkba ér.

Mindezt akkor fogalmazta meg, amikor egy jelentésben Magyarországot Olaszországgal egyetemben a zsidóság számára megválasztották az EU legbiztonságosabb országának. Pressman megfogadta azt is, hogy szorosan együttműködik majd a civil szféra szereplőivel, akiknek saját megfogalmazása szerint kulcsszerepet adna a Magyarországon jelenlevő „orosz befolyás” leleplezésében.

Visszatérhet a beavatkozás a belpolitikába

David Pressman szavai egyértelműen a demokrata establishment külpolitikáját követik, amelyet egyébként már az Egyesült Államokban is sokan szakmaiatlannak és konfliktuskeresőnek tartanak, mutatott rá lapunknak Sümeghi Lóránt, a Századvég vezető elemzője. Emlékeztetett, Mike Pompeo volt republikánus külügyminiszter a demokrata kettős mércéről korábban úgy nyilatkozott: „Az Obama-adminisztráció NATO-szövetségesét, Magyarországot úgy kezelte, mint Észak-Koreát (…) Mi megújítottuk ezt a fontos kapcsolatot…”


Sümeghi emlékeztetett, a magyar belpolitikába történő demokrata színezetű beavatkozás jeleivel a magyar szavazók már 2014-ben találkozhattak, amikor az akkori amerikai ügyvivő, André Goodfriend megszegte a diplomáciai protokollt, és részt vett egy hazai ellenzéki tüntetésen, s az Obama-kormányhoz kötődik a kitiltási botrány is, amelyről később kiderült, a politikai nyomásgyakorlás is a magyar ellenzék megsegítését szolgálta.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink