Belföld

Jobbikos erőszak: nincs még gyanúsított

Még javában tart a bizonyítékok beszerzése a múlt decemberi jobbikos szexuális erőszak ügyében – tájékoztatta lapunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője. A cselekmény minősítése nem változott: személyes szabadság megsértésének bűntette miatt folyik az eljárás.

Jobbikos erőszak: nincs még gyanúsított
Kalapom, pom, pom… Jakab Péter és Földi István Ököritófülpösön
Fotó: Jakab Péter Instagram-oldala

Az ököritófülpösi vadászházban személyes szabadság megsértésének bűntette miatt indult nyomozásban a nyomozó hatóság folyamatosan szerzi be a bizonyítékokat, zajlanak a tanúkihallgatások. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt – mondta lapunk megkeresésére Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője. 

Emlékeztetőül: az országos botránnyá dagadó jobbikos tivornyát a hatpárti ellenzék közös jobbikos jelöltje, Földi István tavaly december 11-én szervezte meg a szatmári településen, hogy megünnepeljék az előválasztáson aratott győzelmét. A bulin Jakab Péter pártelnök és élettársa, a „mamuszos” kabinetfőnök, Molnár Enikő is részt vett. Az összejövetel leginkább aljas lerészegedésnek volt nevezhető – ezt már az áldozat, V. Anita jelentette ki, aki választókerületi szervezőként kapott meghívót. Élettársát, Szilágyi Györgyöt, a Jobbik alelnökét ugyanakkor nem hívták meg. Az áldozat hosszas vívódás után, pártjára is tekintettel végül csupán a parlamenti választás után tett büntetőfeljelentést.

Az áldozat feljelentése szerint párttársa, Gyüre Csaba országgyűlési képviselő közbelépésének volt csupán köszönhető, hogy nem történt meg az erőszak. Azt állította, hogy miután a párt regionális igazgatója bekísérte egy szobába, rázárta az ajtót, a szobában tartózkodó Földi István pedig betuszkolta a toalettbe, ahol megpróbálta megerőszakolni.

Jakab Péter pártelnök és kabinetfőnöke, Molnár Enikő szintén részt vett az eseményen, mégsem léptek közbe. Mint az áldozat fogalmazott, a pártelnök olyan részeg volt, hogy majdnem összeesett, „mamuszos hölgyként” említett párja pedig azt sem hallotta meg, amikor az áldozat a táncparketten közvetlenül mellette kiabált az erőszaktevővel, aki mindenki szeme láttára fogdosta – számolt be a történtekről V. Anita.

Földi Jakab Péter bizalmasa volt, s a pártelnök – illetve kabinetfőnöke – annak ellenére nem tett semmit hónapokig a történtek kivizsgálása érdekében, hogy az áldozat élettársa, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke már tavaly december 13-án tájékoztatta. A párt az ügyet a parlamenti választás miatt elhallgatta, ám a Jobbik idén májusi tisztújítása előtt kiszivárogtak a részletek. Jakabot ennek ellenére mégis újraválasztották, ám később – részben emiatt az ügy miatt – az elnökség a pártelnökkel szembe fordult, ami után Jakab lemondott.

A főügyészség már az újbóli tisztújítást követően, júliusban közölte, hogy elrendelték a nyomozást, amelyre a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot jelölték ki.

„Harminchárom év joggyakorlattal a hátam mögött tisztában vagyok azzal, hogy az ököritófülpösi büntetőügy kimenetelét nem Földi István Facebook-bejegyzése és nem is én fogom eldönteni, de nem is egy – szándékosan a Jobbik tisztújítási kampányának hajrájára időzítetten nyilvánosságra hozott – illegális hangfelvétel, hanem a független magyar bíróság” – írta közleményében az áldozatot kiszabadító Gyüre Csaba országgyűlési képviselő. Hozzátette: a tanúvallomását az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtette, a döntés a hatóságok kezében van. A főügyészség szóvivője lapunknak azt is elmondta, hogy a bűncselekmény minősítésében nem történt változás, vagyis a nyomozást személyes szabadság megsértése bűntettében folytatják. 

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter bukásának története

ĀAz elnökségről taktikai okokból lemondott, a frakcióvezetéstől stratégiai okokból leváltották, már csak a nép hatalma maradt a Jobbik „parizeusának"