Belföld

Közpénzen vett vadászruhában rophatták a disznótoron

Az egyik öltözetet Földi István polgármester kapta, az önkormányzati tulajdonban lévő felszereléseket a használók nem szolgáltatták vissza

Egy újabb büntetőeljárásra bukkantunk a Jobbik háza tájékán, ezúttal is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Földi István jobbikos választókerületi elnök kocsordi polgármesteri időszakával össze­-függésben.

Közpénzen vett vadászruhában rophatták a disznótoron
Kalapom, pom, pom… Jakab Péter és Földi István Ököritófülpösön
Fotó: Jakab Péter Instagram-oldala

A jobbik elnökségében kirobbant vezetési válság, amelynek során Jakab Péter pártelnök saját helyettesét, Potocskáné Kőrösi Anitát vádolta meg – s tett ellene feljelentést hűtlen vagy hanyag kezelés miatt a párt alapítványánál történt kifizetések miatt –, némiképp háttérbe szorította az ököritófülpösi disznóvágáson történt szexuális zaklatási ügyet. Mint ismert, ebben az ügyben V. Anita, a párt szatmári választókerületi szervezője tett feljelentést, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség pedig személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást.

A feltételezett elkövető, Földi István, a hatpárti ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje volt a mátészalkai választókerületben. Földi a Jobbik mellett a Momentumot is képviseli a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlésben. Korábban Kocsord polgármestere volt, ahol hároméves működése idején az önkormányzat 94 millió forint hiányt halmazott fel, s ennek kapcsán ismeretlen elkövetővel szemben több büntetőeljárás is indult. Az önkormányzatnál megkötött közmunkaszerződésekkel összefüggésben a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást, a Hajdú-Bihar Megyei rendőrkapitányság pedig két éve hűtlen kezelés gyanújával nyomoz.

Egy ugyancsak költségvetési csalás miatt indult ügyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2021. január 8-án a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított eljárást mind az öt gyanúsítottal szemben, amit egy évre felfüggesztett. Ebben a tettesként szereplő gyanúsított, Földi István a bűncselekményt beismerte. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak büntetlen előéletűek és beismerő vallomást tettek, valamint hogy a vagyoni hátrány teljes egészében megtérült, ezért az ügyészség úgy ítélte meg, hogy az eljárás felfüggesztése kedvező hatással lehet a jövőbeni magatartásukra. Földi így ebben az ügyben mentesült az eljárás folytatásától.

Ám ez még nem minden. Mint értesültünk, egy további ügyben is folyamatban van még eljárás Földi polgármesteri ténykedésével összefüggésben. Ugyancsak a kocsordi önkormányzat feljelentése alapján ismeretlen tettessel szemben három vadászruha-kollekció beszerzése miatt indult eljárás. Ezeket három különböző időpontban, három önálló számla ellenében vásárolták. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvekből kiderült, hogy az egyiket egy megbízási szerződéssel foglalkoztatott személy kapta meg, a másikat egy közfoglalkoztatott, akivel megbízási szerződést is kötöttek, a harmadik vadászruha-kollekció pedig Földi István polgármesterhez került. Az önkormányzati tulajdonban lévő felszereléseket az azokat használók nem szolgáltatták vissza.

Nyomozás indult költségvetési csalás miatt, ám 2021. január 1-jén törvénymódosítás történt, a költségvetési csalás elkövetésének alsó értékhatárát ötszázezer forintban állapították meg, így a nyomozást megszüntették. Az eljárásnak azonban nincs vége, mivel a sikkasztás törvényi tényállása már ötvenezer forintnál is fennáll, így az önkormányzat panaszt nyújtott be a nyomozást megszüntető határozattal szemben, s úgy értesültünk, hogy a büntetőeljárás folytatódik.

Egyébként a jobbikos szexuális zaklatás napján az ököritófül­pösi vadászházban táncot lejtő pártelnök, Jakab Péter a videó tanúsága szerint épp olyan vadászkalapban és vadászcsizmában volt látható, amely öltözék a kocsordi önkormányzat leltárjegyzékében szerepel, míg táncpartnere, Földi István pontosan olyan vadászpulóvert viselt, mint amilyet polgármesterként is (köz)beszerzett.

Botrány botrány hátán
 

„A Jobbikba már nem lehet életet lehelni, egy züllött baráti társaság”
 

„A Jobbik ma már nem egy párt, hanem egy züllött baráti társaság, amelyben bármi megtörténhet. Ezt mutatja az erőszakolós botrány és annak (nem) kezelése is, ez az elmúlt évek politikai botrányainak talán a legnagyobbika” – jelentette ki lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: a csapnivaló választási teljesítmény és a párton belül uralkodó, elképesztő viszonyok miatt távoznia kellett a „mamuszos szeretőként” elhíresült Molnár Enikőnek. Ezzel a párt valódi vezetője távozott, aki Jakab Péter helyett irányította a folyamatokat a Jobbikban – mutatott rá a politológus. Úgy véli azonban, a „főtitkárnő” távozása nem oldja meg az alapvető problémákat, a Jobbikba már nem lehet életet lehelni, gyakorlatilag minden értékelhető politikus elhagyta.

Gyurcsány Ferenc ezt tudja nagyon jól, így a DK-vezér célja, hogy legkésőbb az EP-választásig integrálja pártjába a megmaradt Jobbikot – tette hozzá az elemző. Megjegyezte, jelen állás szerint az uniós választáson mindegyik balliberális párt külön indul majd el, így ha a Jobbik akkori vezetése nem akar teljesen megszégyenülni, kénytelen lesz beolvadni a DK-ba és Gyurcsány feltételei szerint politizálni. De még az is könnyen elképzelhető, hogy addigra végképp felbomlik a Jobbik, ugyanis még csupán két hónap telt el a választás óta, de már több meghatározó politikus távozott, még az a Potocskáné is, akit nemrég maga Jakab Péter kért fel alelnöknek. Egy biztos: Jakab vezetésével a Jobbik elvesztette szavazóit, és nem látszik, hogy előbb-utóbb vissza tudná őket szerezni – hangsúlyozta Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink