Belföld

Jakab Péter bukásának története

„A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok! Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!" - ezekkel a sorokkal búcsúzott Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke a parlamenti frakcióvezetői posztjától. Az alábbiakban összefoglaltuk a bukás történetét.

Jakab Péter bukásának története
Jakab Péter - még frakcióvezetőként - suttyó módon terpeszkedik az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Fotó: MH/Török Péter

Jakab Péter és az elnökség között a helyzet az eltitkolt, a szőnyeg alá söpört szatmári szexuális botránnyal összefüggésben kezdett elmérgesedni, amely a májusi kongresszus előtt pattant ki. Jakab élettársa és kabinetfőnöke, Molnár Enikő "főtitkárasszony" előterjesztésére ugyanis a feltételezett elkövetőt, Földi Istvánt a Jobbiknak járó listás helyek egyikéről akarták bejuttatni a parlamentbe – szivárogtatta ki egy jobbikos forrásunk. Ez ellen azonban az elnökség több tagja is tiltakozott. Ebből az is kitűnik, hogy a pártvezetésben többeknek tudomása lehetett az ököritófülpösi vadászházban történt szexuális terrorról. Ugyan mi másért tiltakoztak volna Földi ellen, aki Szabolcs-Szatmár megyében választókerületi elnök volt, és az ellenzéki összefogás közös jelöltje a parlamenti választáson.

A pártot elhagyó elnökjelölt, Stummer János már a kongresszuson is beszélt arról, hogy a Jobbikot jó ideje már nem az elnökség, hanem Jakab Péter tanácsadói köre irányította. Ide tartozott Szabó Gábor választmányi elnök, Jakab élettársa, a főtitkárasszony és Németh Zsolt informatikai vezető. Ide sorolhattuk Béres Ferenc Attilát, a Jobbik kommunikációs igazgatóját, a Zsúrpubi főszerkesztőjét, akit Molnár Enikő leváltott, állítólag azért, hogy egyedül intézhesse a párt kommunikációját. Ez azonban olaj volt a tűzre. Az elnökségben lázadás tört ki, amelynek élére Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök, Jakab helyettese állt, de mellé sorolt három alelnök, Ander Balázs, Dudás Róbert és Magyar Zoltán is.

Az elnökség megváltoztatta működésének belső szabályait, lényegében kitiltották az ülésről Molnár Enikőt és az informatikai vezetőt, akik sértődötten kiviharzottak a teremből. Jakab Péter egy ideig mereven maga elé bámulva a helyén maradt, majd „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással ő is kirohant. Jakab később azzal fenyegetőzött, hogy lemond, és a „kiül a függetlenek közé”. Mindez nagy riadalmat nem keltett, olyannyira nem, hogy kezdeményezték a választmány összehívását, hogy döntsenek a szükséges lépésekről, erre június elején sor is került. 

Jakab azonban általános elképedésre nem ment el a választmány ülésére, amely egy szerdai napon este hét órára esett, hanem negyed órával később közösségi oldalán bejelentette, hogy lemond az elnöki posztjáról. Ezt az elnökség tagjainak bizalomvesztésével indokolta. Ott volt a pestszentlőrinci bérelt irodában ugyanakkor élettársa, a főtitkárasszony. (Megjegyezzük: a Jobbik és pártalapítványa története során parlamenti pártként legalább húszmilliárd forint költségvetési támogatást kapott, de ebből egy saját kis székházra sem futotta - BK). Nyilván azért, hogy a fejleményekről és a bejelentés fogadtatásáról első kézből értesüljön. Szabó Gábor választmányi elnök, vagyis Szaszi, a korábbi pártigazgató, Jakab egyik támogatója a pártvezetésben azt javasolta, hogy legyen teljes tisztújítás, vagyis nemcsak elnököt, hanem új elnökséget is válasszanak, ám ezt a választmány tagjainak többsége elutasította.

Jakab frakcióvezetői státuszával hivatalosan nem foglalkoztak, bár a hírek szerint Brenner Koloman, aki Jakabnak köszönhette, hogy az előző ciklusban az Országgyűlés alelnöke lehetett, előállt azzal, hogy akkor Jakab frakcióvezető se legyen. A lényegében megbukott pártelnök azonban új mestertervet forralt ki.  Azt remélte, hogy a Földi-féle kamu-alapszervezetek segítségével, illetve egy másik bizalmasa, a zsidókat tetűcsúzdásoknak nevező Bíró László borsodi csapatával kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat az elnökségből. Azt eszelték ki, hogy „bajtársát", Földi Istvánt elindítják az elnöki posztért folytatott küzdelemben, és ha nyer, Jakab megtarthatja a vezető szerepét a pártban frakcióvezetőként, és ő diszponálhat a több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás felett. 

A puccsot igyekeztek álcázni: Jakab és a pártban viselt tisztségeiről lemondott élettársa, egyben volt kabinetfőnöke azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ők már egyáltalán nem foglalkoznak a politikával. Molnár Enikő „főtitkárasszony” még egy iskolás lányokra emlékeztető posztot is közzétett, mintha máris nyári szabadságát töltené, Jakab pedig még a jobbikos logót is eltávolította közösségi oldaláról. Eközben azonban országjárásra indultak, hogy megfelelően előkészítsék a terepet a július 2-i elnökválasztó kongresszusra.

Lapunknak a korábbi elnökség egyik tagja azt mondta, nem voltak véletlenek a pártban az „alvó mandátumok” sem, vagyis két jobbikos irodistának az ellenzéki közös listán a Jobbiknak járó helyekre történő állítása. Jakab mindenképp szerette volna meghálálni Földi bajtárs fáradozását elnöki mandátumának megerősítésében, ám az ököritófülpösi szexuális botrány miatt azt már nem vállalta, hogy Földi Istvánt még a választás előtt a közös listára tegyék.

Földi győzelme érdekében a kongresszus előtt még a nyilvános hazugságtól sem riadtak vissza. Földi ugyanis ezt írta a közösségi oldalára, és ezt a küldöttek is megkapták:

„Az igazság tegnap mindenki számára kiderült. Napvilágot látott egy hangfelvétel, amelyen Gyüre Csaba volt országgyűlési képviselő maga mondja el, hogy azon a bizonyos ököritófülpösi disznótoron nem történt semmilyen erőszak, az egész csak fel lett fújva. Mindezt az a Gyüre Csaba mondja, akire Szilágyi György élettársa, V. Anita mindvégig úgy hivatkozott a sajtóban, mint az eset koronatanújára, aki megmentette őt az állítólagos erőszaktól. Mára kiderült, nem volt mitől megmenteni, hisz még Gyüre Csaba szerint sem történt semmi” – írta közösségi oldalán Földi István.

Gyüre azonban fél óra múlva közleményben cáfolta ezt. Íme: „Az illegálisan felvett teljes beszélgetés tartalmi lényegétől jelentősen eltér az abból kiragadott és összevágott, most nyilvánosságra hozott hanganyag. A tanúvallomásomat az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtettem, a döntés a hatóságok kezében van. Az illegális hangfelvétel miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta Gyüre Csaba.

Ezek után Jakabék jelöltje kiütéses vereséget szenvedett az elnökválasztáson, és csak idő kérdése volt, hogy a frakcióvezetői posztról mikor váltják le. Sokáig nem kellett erre várni.

Kapcsolódó írásaink

Jobbikos forgatókönyvek Jakab és élettársa bosszújáról

ĀAz új elnök, Gyöngyösi lózungjának tartják jobbikos forrásaink, hogy az elnökválasztást követően béke lesz az olajfák alatt a Jobbikban, sőt a legtöbben Jakab Péter és élettársa, a „főtitkár asszony” bosszújának és kilépésének lehetőségét vetítették előre