Belföld

Az elkövetőt mentő magatartásért haragszik pártja Jakab Péterre

A jobbikos Földi István nem csupán szexuális zaklatás vádjában érintett

A kormánypárti képviselők elfogadhatatlannak tartják a Jobbikban történt szexuális zaklatást és azt is, hogy a Jobbik vezetése, Jakab Péterrel az élen, a kezdetektől tudott az esetről, azonban az áldozat védelme helyett csak azzal foglalkoznak, miként mentsék meg az elkövetőt a következményektől.

Az elkövetőt mentő magatartásért haragszik pártja Jakab Péterre
A Jobbik vezére eltussolná párttársa ügyeit
Fotó: Facebook

Személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás a jobbikos disznótoron történt erőszakos cselekmények kapcsán. A NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a kocsordi önkormányzatnál megkötött közmunkaszerződésekkel összefüggésben, míg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányság ugyancsak a kocsordi önkormányzatnál történtek miatt ismeretlen tettessel szemben nyomoz két éve hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Mindezek az eljárások Földi István jobbikos kocsordi polgármester hivatali idejére esnek.

Földi, aki a Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlésben a Jobbikot és a Momentumot képviseli, egy negyedik ügyben, amelyben szintén költségvetési csalás miatt indult eljárás, s amelyben beismerő vallomást tett, mentesült a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2021. január 8-án a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított eljárást mind az öt gyanúsítottal szemben egy évre felfüggesztette. A tettesként szereplő gyanúsított, míg a bűnsegédként szereplők az ügyészség által előírt jóvátételt megfizették, így az eljárás jogerősen befejeződött.

A tájékoztatás szerint a bűncselekmény azzal valósult meg, hogy a kocsordi önkormányzat 2018–19-ben hatósági szerződéseket kötött közfoglalkoztatási támogatások megszerzése érdekében a járási hivatallal, és az így kiutalt 16,8 millió forintot a szerződésben szereplőtől eltérő célra használták fel, azaz elköltötték. Időközben a gyanúsítottak az önkormányzat érintett számlájára visszautalták a teljes összeget, így a vagyoni hátrány megtérült.

Szilágyi László hozzátette, figye-lemmel arra, hogy a gyanúsítottak büntetlen előéletűek, beismerő vallomást tettek és a vagyoni hátrány teljes egészében megtérült, ezért az ügyészség úgy ítélte meg, hogy az eljárás felfüggesztése kedvező hatással lehet a jövőbeni magatartásukra. Földi így ebben az ügyben mentesült az eljárás folytatásától.

Ugyanakkor a személyes szabadság megsértésének bűntette gyanújában indult büntetőeljárásnak a Jobbikot és a Momentumot a megyei közgyűlésben képviselő politikus is érintettje lehet. A Fidesz és a KDNP frakciójának női képviselői pénteken közös közleményben ítélték a zaklatás minden formáját és tudatták: elfogadhatatlannak tartják azt, ahogy a Jobbik vezetése az ellenzéki pártban történt szexuális zaklatási ügyet kezeli.

Arra hivatkoztak: nemrég látott napvilágot, hogy a Jobbik egyik politikusa a gyanú szerint szexuálisan zaklatta a párt egyik munkatársát. A közleményben leszögezik: a zaklatás minden formáját elítélik és együttéreznek az áldozattal. A kormánypárti képviselők azt ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy a Jobbik vezetése, Jakab Péterrel az élen, a kezdetektől tudott az esetről, azonban az áldozat védelme helyett csak azzal foglalkozik, miként mentse meg az elkövetőt a következményektől.

Kapcsolódó írásaink

A disznótoros botrányától Jakab nem menekülhet

ĀAlig kezdődött meg a nyomozás a nagy botrányt okozó jobbikos nemierőszak-kísérlet ügyében, a legújabb információk szerint máris újabb vádpontok merülhetnek fel, mivel az áldozatot a történteket követően többször is megfenyegették