Belföld

Táncórákat is vehetnek az egyszülősök

Az Egyszülős Központban nem feledkeznek meg arról a negyvenezer apukáról sem, aki egyedül neveli a gyermekeit

Korrepetálás, jogi tanácsadás mellett idén először perinatális szaktanácsadással is várják a szülőket az Egyszülős Központokban – tudta meg lapunk. A gyermekeknek egyebek mellett állatkerti programokkal, kamaszcoachinggal és ZeneVarázslattal kedveskednek.

Táncórákat is vehetnek az egyszülősök
Nagy Anna
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyszülős családoknak sokszor megterhelő vagy éppen lehetetlen magánórákat fizetni, ha a gyereknek korrepetálásra lenne szüksége az iskola mellett. Néha elég csak pár alkalom, hogy a gyerek magabiztosabbá váljon, megerősödjön a tudásában – vázolta Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke, hogy egyebek mellett milyen szolgáltatásokkal várják a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket az előttünk álló hónapok során. Hozzátette: szerencsére a civil szervezetnél olyan önkéntes pedagógusok segítik őket, akik szabadidejükben is szívesen foglalkoznak a gyerekekkel.

Ha vidéken él a család, vagy a gyerek egyik helyszínünkre sem tud bejárni, lehetőség van online korrepetálásra is. Magyar, matematika és a német nyelv mellett jelenleg matematikaérettségire felkészítésre van lehetőség. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, és folyamatosan érkeznek az igények is. (Az előző iskolaévben egyébként nyolc tárgyból volt a központban korrepetálás.)

A tanulást segítő órák mellett számos egyéb területen is igyekeznek az egyszülős szülők segítségére lenni. Ősszel először indul például perinatális szaktanácsadás, amelyre olyan édesanyákat várunk, akik gyermeket várnak, vagy legfiatalabb gyermekük három évnél fiatalabb. Az anyukák itt szakemberrel tudják megbeszélni azokat a, sokszor ambivalens érzéseket – az örömtől a félelemig, ami egyedül még sokkal mélyebb –, amelyekkel a várandósság alatt szembesülnek.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Ezek mellett meg tudják osztani a szüléssel-születéssel kapcsolatos élményeiket vagy beszélhetnek azokról a mindennapi kihívásokról, amelyekkel találkoznak egy kisbaba mellett. „Ezek egyébként sem mindig könnyű időszakok, de mindezt egyedül megélni nehéz, és sokat jelent, ha az édesanya értő (és megértő) figyelmet kap” – hívta fel a figyelmet Nagy Anna.

Ugyancsak újdonság az Access Bars kezelés. Az Access Bars kezelések a fejen lévő 32 Bars-pont érintésével elősegítik az életet korlátozó nézőpontoknak a feloldódását. A kezelést végzők azoknak a szülőknek ajánlják, akik sokat aggodalmaskodnak, szoronganak, esetleg elakadtak egy probléma kapcsán, kilátástalannak éreznek egy helyzetet, vagy éppen alvásproblémával küzdenek. Lehetőség nyílik arra is, hogy a szülő átadja a helyét gyermekének.

Mindezek mellett folytatódnak korábbi szolgáltatásaik, így a jogi tanácsadás és a coaching gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt. Továbbra is igénybe vehető az ultrarövid terápiás konzultáció, ami egy – Dr. Buda László által kifejlesztett – intenzív egyéni konzultációs módszer, legfőbb jellemzői a gyorsaság, a mélység és a hatékonyság. Rövid időkeretben, a lényegre fókuszálva lehet jelentős felismerésekig jutni, érdemi döntéseket hozni és konkrét lépéseket tenni a vágyott változás felé. A kamaszokat mediációval, „Lyukasórával”, valamint kamaszcoachinggal várják.

Szeptember végén kezdetét vette a ZeneVarázslat „Lélekkapu” program Várnagy Andreával. A június 18-i nyitónapot és az augusztusi, ötnapos zenei tábort követően minden hónap harmadik szombatján várják a gyerekeket a ZeneVarázslat zenei mentorprogramra a pesti Egyszülős Központba, amelynek megálmodója Várnagy Andrea zongoraművész.

A ZeneVarázslat Mozgalom alapítójaként célja, hogy minél többekkel megismertesse a klasszikus zene szépségeit, kedvet ébresztve a gyermekekben a zenetanuláshoz. A zenének gyógyító ereje van, egy egyszülős családban pedig gyakran van szükség erre a gyógyításra. A mentorálás során a gyermekeket egyéni igényeik, készségeik alapján segíti a művésznő.

Találd meg az egyensúlyt a stresszes hétköznapokban is! címmel négyalkalmas interaktív wokshopot is indít majd a szervezet a pesti Egyszülős Központban. A program azoknak szól, akik úgy érzik, hogy elfáradtak, és nem bírják a napi kihívásokat, stresszt, konfliktusokat kezelni, nem egy nyelvet beszélnek a családdal vagy a környezettel, és nem érti meg őket senki.

Emellett szól azoknak is, akik mélyebb önismeretre vágynak, szeretnének tudatosabb életet élni, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Olyan témákat boncolgat a program, mint a kiégés okai és megoldási lehetőségei, a megfelelési kényszer, és ami mögötte van, továbbá a transzgenerációs minták öröklődése és szerepe a gyereknevelésben vagy a hatékony, otthon is alkalmazható stresszkezelési módszerek a gyakorlatban.

A Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából az 5–7. osztályos gyerekeket várják egy állatkerti kalandra októbertől májusig havonta egy szombat délelőtt. Az állatkerti szakkörön a gyerekek bekukkanthatnak az állatkert kulisszái mögé, sok érdekességet megtanulhatnak az állatokról, majd ezt követően alkothatnak, és új kézműves technikákat tanulhatnak meg. Az ingyenes programra a klímaváltozásról írt fogalmazással és kézműves alkotással lehet pályázni.

A családi programokon mind apukák, mind anyukák részt vehetnek. Az Egyszülős Központban terveznek line dance órákat is, ahol kötetlenül tudnak együtt táncolni a felnőttek. Érdeklődésünkre, hogy készül-e az egyszülősöknek szóló párkereső oldal, Nagy Anna úgy reagált: voltak és vannak is ilyen terveik. „Ehhez jó nagy levegőt kell venni, mert óriási programról van szó. Egyelőre a közösségi rendezvényeken tudnak találkozni a szülők” – hangsúlyozta hozzátéve, hogy ha a szülők barátokat, közösséget találnak, már akkor is hatalmasat lépnek előre az elszigetelődés feloldásában.

Mindezt az elnök kiegészítette azzal, hogy tavasszal tartott a szervezetnél workshopot Süveges Gergő, Az apakulcs című könyv szerzője a budai Egyszülős Központban apukáknak. Szeretnék folytatni ezt a programot a szerző segítségével, hiszen a workshopon sok fontos szempont merült fel, amit érdemes jobban körüljárni. A covid alatt indult egy online apacsoport, amelynek eddig kétszer tartottak apanapot a pesti központban. „Fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról a negyvenezer apukáról, aki egyedül neveli a gyerekeit” – emelte ki Nagy Anna.

Kapcsolódó írásaink