Belföld

XXI. Század Intézet: Vidéken eltűnt, a fővárosban még létezik a baloldal

Az egymással versengő baloldali pártok a 2022-es parlamenti választások után válságba kerültek, így szavazóik tömegesen fordultak el tőlük, amit az időközi helyhatósági voksolások eredményei is alátámasztanak. Az elmúlt fél évben a Fidesz–KDNP-pártszövetség tizenöt polgármesteri és huszonhat egyéni önkormányzati mandátumot szerzett, a baloldal ezzel szemben csupán kilenc körzetben győzött, és egyetlen polgármesteri széket sem nyert el – írja legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

XXI. Század Intézet: Vidéken eltűnt, a fővárosban még létezik a baloldal
A Gyurcsány-féle baloldal eredményvárója után csak a táblák maradtak, szavazók nem
Fotó: MH/Purger Tamás

Az eredményekből kiderül, hogy a Fidesz továbbra is erős a vidéki városokban, illetve a kisebb falvakban, amelyekből a baloldal gyakorlatilag eltűnt. A számokból továbbá kiolvasható, hogy az ellenzék csak azokban a budapesti kerületekben ért el sikert és tartotta meg mandátumát, ahol továbbra is aktív alapszervezetei vannak és a baloldali városvezetés stabilan működik. A következő időszak kérdése az lesz, hogy a háború és az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult globális válság, illetve a baloldali térfelet leuraló Demokratikus Koalíció árnyékkormánya érdemben meg fogja-e változtatni a jelenlegi trendet.

A XXI. Század Intézet elemzése az elmúlt fél évben megtartott időközi helyhatósági választások eredményeit és annak tanulságait veszi górcső alá.

Az elemzés teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom