Belföld

Itt vannak az időközi választások eredményei

Parádi Katalin független jelölt nyerte Zebegényben vasárnap az időközi polgármester-választást, Dunaalmáson a szintén független Makay Tibort választották polgármesternek, míg a II. kerületben a közös ellenzéki jelölt, a DK-s Nagy Eszter lett önkormányzati képviselő. 

Itt vannak az időközi választások eredményei
A kép illusztráció
Fotó: MTI/Komka Péter

Zebegényben az időközi polgármester választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester lemondott. Bahil Emilné jegyző, egyben a helyi választási iroda vezetője elmondta: a névjegyzékben szereplő 1051 választásra jogosultból 512-en járultak az urnákhoz, ebből 6 szavazat volt érvénytelen és 506 érvényes. A polgármester-választást megnyerő Parádi Katalin 162 szavazattal, 32,02 százalékkal lett a település új polgármestere.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldala szerint a választásokon összesen 4 független jelölt indult. Az új polgármester mellett Krebsz Gábor 160 szavazatot, Faludiné Kmetty Éva 111 szavazatot, Biró Gyula György 73 szavazatot kapott.

A szintén független Makay Tibor Dunaalmás polgármestere lett, aki az érvényes szavazatok 56 százalékát, azaz 325 voksot szerzett meg – közölte a helyi választási bizottság a település honlapján. Tájékoztatásuk szerint második helyen a községet néhány ciklussal ezelőtt már vezető Lévai Péter (független) végzett 223 szavazattal (38,5 százalék), míg a harmadik helyet a szintén független Bátki Tamás szerezte meg 31 szavazattal.

Időközi polgármester-választást azért tartottak, mert a települést hét évig irányító polgármester június végén távozott hivatalából egészségi okból.

A DK pedig arról számolt be közleményében, hogy a DK-s Nagy Eszter közös ellenzéki jelöltként elsöprő többséggel, a szavazatok 60 százalékával nyerte meg a II. kerületi időközi választást. A választásra azért került sor, mert a nyáron elhunyt a DK korábbi budai önkormányzati képviselője, Tompa János. Úgy vélik, a mai győzelem az elmúlt hónapok legnagyobb ellenzéki győzelme.

Kapcsolódó írásaink