Belföld

Hazai szoftverrel a tüdőrák ellen

Egy magyar fejlesztésű program révén a korábbinál nagyobb esélyt kaphatnak a szakemberek a tüdőrák elleni harcban. További hozadék, hogy a szoftver alkalmazásával az orvosok terhelése is csökken.

Hazai szoftverrel a tüdőrák ellen
Merkely Béla: Élvonalba került a hazai gyógyítás
Fotó: MH

Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztikában a Semmelweis Egyetem (SE), az Ulyssys Kft. és SZTAKI együttműködésében kifejlesztett szoftver – mondta Merkely Béla csütörtökön Budapesten. Az SE rektora hangoztatta, a szoftver lehetővé teszi, hogy a mellkas-CT-felvételekről automatikus és gyors diagnosztikát segítő elemzés készüljön, így nagyságrendileg több CT-képet lehet kiértékelni, miközben az orvosok terhelése csökken. Jelezte, a nemzetközi szinten is élvonalbeli fejlesztés újabb lépés ahhoz, hogy elérhessék céljukat, hogy az SE a világ száz legjobbja, és Európa öt legkiválóbb gyógyító egyeteme közé tartozzon.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a rendezvényen egyebek mellett arról beszélt, az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a „szűk keresztmetszet”. Ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek.

A magyar szoftver a CT-felvételek elemzése során a mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését.

Kapcsolódó írásaink

Robot segít a műtétnél a sebésznek

ĀMagyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen végeztek a Da Vinci Xi robot segítségével epehólyagműtétet. A 68 éves nőbeteg a műtétet követő második napon el is hagyhatta a klinikát, jól van.