Belföld

Ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok száma

A kamaszok számára is vonzó formájú és nyelvezetű kiadványokkal és személyre szabott tanácsadással próbál küzdeni a fiatalokat sújtó elhízás ellen a Semmelweis Egyetem. Mint honlapjukon olvasható, az elmúlt tíz évben csaknem ötszörösére nőtt a korosztályban a kövérek aránya Magyarországon.

Ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok száma
Terápiával próbál segíteni a túlsúlyos gyermekeken a Semmelweis Egyetem
Fotó: Markus Scholz/dpa via AFP

Gyermekkorban az esetek kettő-öt százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, míg a maradék részben a genetikai adottság és az életmód az, ami annak kialakulásáért felelős – hívja föl a figyelmet a honlapján a Semmelweis Egyetem. A káros jelenség ellen szeptember 21-től a gyerekeknek és szüleiknek szóló ingyenes tanácsadással próbál fellépni a tanintézmény II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája.

Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus segíti a programban résztvevő ifjakat, akiknél előzetesen egy túlsúly-kivizsgálást végeznek el a klinikán, amelyen egyébként házi- vagy iskolaorvosi beutalóval lehet részt venni. Gács Zsófia, az egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának endokrinológus szakorvosa a portálon arról beszél, a megelőző kivizsgálások során arra keresik a választ, mi okozza a kóros testsúlygyarapodást, valamint, hogy egyes szövődmények, mint például a cukoranyagcsere-zavar, a magas vérnyomás, az ízületi problémák megjelentek-e már a korosztály tagjainál.

A szakember kiemelte, a legfontosabb a rossz folyamatok megállítása annak érdekében, hogy a szövődmények és egyéb, az elhízásból adódó problémák ne alakulhassanak ki. Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok hét-nyolc százalékát érinti e probléma, ráadásul a gyerekként elhízottaknál ötször nagyobb a valószínűsége, hogy felnőttkorukban is azok lesznek.

A kamaszok számára is vonzó formájú és nyelvezetű kiadványban részben edukatív tartalmak vannak, elmagyarázva mi az a cukoranyagcsere-zavar, inzulinrezisztencia, túlsúly, elhízás, fehérje, szénhidrát, majd ezekhez tartoznak személyes kérdések – mutat rá a honlapon Gács Zsófia. Egyben hozzáteszi, a szóban forgó könyv konkrét feladatokon keresztül próbál segíteni a súlynövekedéshez hozzájáruló problémás evési szokások – így például az érzelmi evés – elhagyásában, és segít a napi rutin bevezetésében, amely a rendszeres étkezések kialakításában elengedhetetlen.

Kapcsolódó írásaink

A mozgás életmentő lehet

ĀHarmincperces sétára, futásra kérnek ma mindenkit – így hívják fel a figyelmet arra, hogy az elhízás összefüggésben áll a daganatos megbetegedések kialakulásával