Belföld

Baloldalon van a szíve és vörös

Szocialista mese a kémiai reaktorok lepárlótornyainak árnyékából, avagy egy befejezetlen interjú Komjáthi Imre társelnökjelölttel

Kedden megírtuk, hogy Komjáthi Imre bejelentkezik az MSZP társelnöki posztjára. Közöltük azt is, hogy Molnár Zsoltnak, a szocialisták pártigazgatójának ötlete volt Komjáthi Imre jelenlegi elnökhelyettes felkérése arra, hogy pályázzon. A pártigazgató a megyei elnökök között szondáztatta meg azt, miként fogadják a diplomával nem rendelkező, az éhségmenetről ismertté vált Komjáthi pályázatát. Úgy értesültünk, hogy többen is azt jelezték vissza Molnár Zsoltnak: „Ugye viccelsz!?” Ezek után próbáltunk telefonon interjút kérni Komjáthi Imrétől.

Baloldalon van a szíve és vörös
Mellettem a leendő utódom. Lendvai Ildikó egykori pártelnök és Komjáthi Imre mai elnökhelyettes
Fotó: MH

Portálunk már egy nappal azelőtt megírta, hogy bejelentkezik az MSZP férfi társelnöki posztjára, mielőtt ön hivatalosan is közölte azt, pedig nem vagyunk gondolatolvasók. Amikor erről kérdezték az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miért saját elhatározásáról beszélt? 

– Mert én erről nem tudok. Azt tudom, amit mondtam.

Nem tud arról, hogy Molnár Zsolt kérte fel az indulásra? 

– Honnan veszi azt, hogy a megyei elnököket kérdezték meg?

Onnan, hogy egyiknél, másiknál mi is érdeklődtünk, s megerősítették.

– Aha.

Tehát nem tud arról, hogy önt kapacitálta a pártigazgató?

– Nem csak a pártigazgató. Mások is.

Arról mi nem tudunk. Arról viszont igen, hogy egy MSZP-tagok által működtetett közösségi oldalon több dolgot is fölvetettek önnel kapcsolatban. Ezekre is szeretnénk rákérdezni.

– Melyik ez az oldal?

Az MSZP Szimpatizánsok csoportja.

– Az egy kamuoldal.

Miért lenne kamu?

– De az! Elnézést, de le kell szállnom a vonatról.

Ha leszáll, akkor nem tud beszélni?

– Tudja mit, küldje el kérdéseit e-mailben, fogok rá válaszolni.

Pechünkre, ha Komjáthi tovább marad a vonaton, legalább azt tisztázhattuk volna, hogy 1999-ben hol érettségizett, melyik középiskolában, beszél-e idegen nyelvet, mert azon, a Komjáthi szerint kamuoldalon többen kételyeiket fejezték ki.

Kunhalmi Ágnes nyelvvizsgaproblémája, Gyurcsány Ferenc „kulcsos szekrényből eltűnt” szakdolgozata, illetve a magának diplomát hazudó Bangóné Borbély Ildikó óta tudjuk, szocialista jelölteknél nem felesleges megbizonyosodni az életrajzokban szereplő adatok valódiságáról.  

Eddig tartott tehát a vasúti vágányon rekedt interjúnk Komjáthi Imrével, az MSZP egyik leendő elnökjelöltjével, akinek jelölése várhatóan téma lesz az MSZP országos választmányi ülésén is. Megjegyezzük, mint szintén megírtuk, a párton belül egy másik erőcsoport Horváth Csaba zuglói polgármestert kapacitálja, hogy szálljon harcba Tóth Bertalan megüresedő társelnöki posztjáért.

Komjáthi egyébként az ATV-ben erről sem tudott. Igaz, Horváth csupán annyit jelentett be, hogy az októberi pártkongresszuson harcba száll a párt egyik vezető posztjáért, de nem jelölte meg, melyikért.

És akkor a kérdések, amelyeket elküldtünk Komjáthi Imrének. Ha megérkeznének a válaszai, a félbeszakadt interjút frissítjük.

„Egy vagyok közületek. Se jobb, se rosszabb. Én nem hiszek a politikai messiásokban” – mondja a tagságnak szánt videójában. Ebből az egyszerű melós, akiket képviselni akar, arra a következtetésre juthat, hogy ő is nettó 800 ezer forintot kereshet majd, mint amekkora fizetést Komjáthi Imre az MSZP-től kapott 20182022 áprilisa között alelnökként, majd elnökhelyettesként. Jelenleg országgyűlési képviselőként 1,9 millió forintot keres. Ez év júniusáig egyébként 161 ezer forint tiszteletdíjat is kapott a Budapest Esély Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságáért.  (Június óta ezt a posztot párttársa, a kamuvideós Korózs Lajos tölti be – a szerk.)

Az MSZP Szimpatizánsok csoportja oldalán arról is írnak, hogy az Éhségmenet után Komjáthi Imre megalakította a Közmunkás Szakszervezetet. Hozzáteszik: pártja zászlókat is gyártatott a számára, a tüntetéseken MSZP-tagok lengették azokat, hogy úgy tűnjön, tagsága is van a szakszervezetnek. Ám ezt sokan kétségbe vonják az MSZP-ben, sőt egyenesen kamuszakszervezetet emlegetnek. Kérdéseink tehát: Hány tagja van egyáltalán a Közmunkás Szakszervezetnek? Miért nincs saját honlapja? Milyen szolgáltatást nyújtanak tagjaiknak?

A társelnöki jelentkezésekor azt mondta, „rajtam nem találnak fogást”. Ha így van, miért szavazta és szavazza meg a párt ingatlanjainak sorozatos eladását? A Villányi úti székházra a párt alapítványa félmilliárd forint jelzáloghitelt vett fel. Miből fogják ezt visszafizetni? A vagyonfelélés nem abba az irányba mutat, amelyekről írt, vagyis azért dolgozik, hogy „az MSZP újra erős és büszke közösség legyen”. A vagyonfelélés segíti-e a büszkeség helyreállítását?

Az MSZP legnagyobb területi szervezetében, Pest megyében a taglétszám 1750 fő volt, az alapszervezetek száma nyolcvanhét. Ebből 2020 után, miután a pártvezetés feloszlatta a teljes megyei szervezetet, száz tag maradt meg, az alapszervezetek száma húszra csökkent. Ön személyesen is részt vállalt a Pest megyei szervezet feloszlatásában, s megszavazta a Mesterházy Attilát támogatók kizárását. Olyanokét is, akik korábban Komjáthi Imrével együtt vonultak az éhségmeneten. Erről szólna a munkásszolidaritás? Miért döntött a kizárások támogatása, a szervezet feloszlatása mellett?

Végezetül: Komjáthi Imre négy éve tagja az MSZP elnökségnek. Ez idő alatt a párt támogatottsága egy százalékra esett vissza. Alelnökként 2018-ban az ATV-ben azt mondta, fölszántja a vidéket a kormányváltás érdekében. A szántás is elmaradt, vagy csupán annak eredménye lett rossz?

Részletek Komjáthi Imre társelnöki  beköszönéséből:

Néhányan egy egyszerű melósnak gondolnak. Éppen ezért azt hiszik, hogy a hátam mögött kinevethetnek, lenézhetnek, megmosolyoghatnak. De ez engem soha nem hátráltatott abban, hogy TEGYEM, AMIT A SZÍVEM DIKTÁL. Soha nem fogom elfelejteni, hogy honnan indultam. A kémiai reaktorok lepárló tornyok árnyékából. A vegyipari anyagoktól bűzlő, három ajtós lemezszekrényes öltözők világából. Egyike voltam azoknak, akik éjszakás műszak után zúgó fejjel, émelygő gyomorral ébredtek. És most egyike vagyok azoknak, akik vissza akarják adni a dolgozó emberek becsületét. (…) Én a vidéki, hatgyerekes melós hitelességét tudom nektek kínálni. Rajtam nincs fogás. Azt is tudjátok, hogy AZ ÉN SZÍVEM BALOLDALON VAN ÉS VÖRÖS. Meggyőződésem, hogy ebből az elképesztő válságból egy módon van kiút. Hiteles, karakteres, baloldali szocialista, szociáldemokrata politikával, amit az MSZP képvisel. A közösen elvégzett munkában, a tisztességben, a hitelességben hiszek. Elindulok ezen az úton, ha egyetértetek velem, akkor gyertek velem és támogassatok!

Kapcsolódó írásaink