Belföld

Vezető baloldali politikusok ellen nyomozhat az ügyészség

Messzire vezettek az Anonymus videók

Két, a baloldali politikusokat érintő ügyben már nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyomoz - írta meg szerdán a Mediaworks-Hírcentrum, ezt a KNYF lapunknak megerősítette. A szóban forgó ügyekről az Anonymusként emlegetett maszkos alak közölt fontos hang- és videófelvételeket az elmúlt hónapokban.

Vezető baloldali politikusok ellen nyomozhat az ügyészség
Patek Gábor kampányfõnök (jobbról a harmadik) magasba emeli Gajda Péter, Kispest újraválasztott polgármesterének kezét Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője (jobbra) mellett, a párt XIX. kerületi irodájában, a 2010-es önkormányzati választások napján (Képünk illusztráció.)
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Immár a magas rangú baloldali politikusokig is elérhet az a korrupciós botránysorozat, amelyről az elmúlt hónapokban az Anonymusként emlegetett maszkos alak közölt kisebb-nagyobb rendszerességgel hang- és videófelvételeket - tudta meg a Mediaworks-Hírcentrum. Mint írták, információik szerint két ügyben - a III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrány és a Karácsony Gergely tavaly nyári előválasztási kampánya miatt - indult nyomozást már nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezeti. Ilyen egyébként csak akkor fordul elő, ha mentelmi joggal rendelkező személy is érintett egy-egy történetben.

Mint arról többször beszámoltunk, Patek Gábor 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál - ám lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasaként dolgozott, sőt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként tevékenykedett. Nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

Lackner egyebek mellett elárulta, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott" Gajda Péter „végrehajtójával”. Patek Gábort a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni a kerületi önkormányzatnál.

Az országgyűlési választások előtt az Anonymusként ismertté vált maszkos alak egy videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta Patek Gábort. A listán akadt egy rejtett kamerával készített felvétel is, amelyen Patek és egy ismeretlen egy gépkocsiban több millió forint - feltételezhetően - kenőpénzzel számolt el. Az álarcos tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásából visszaosztott pénzről volt szó.

Egy másik videóban Patek Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról sztorizgatott. A felvétel szerint Patek Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza" nyolc otthont Szaniszló akkori állítása szerint „az elhangzott súlyos állítások közül egyik sem igaz”.

Anonymous idővel olyan dokumentumokat is bemutatott a közönségnek, amelyek azt igazolhatják, hogy Patek Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának kialakításában. Például egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint Patek a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére.

Patek azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy". A megrendelő a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester volt, aki akkortájt még harcban állt a kormányfőjelölti posztért, ám októberben váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester javára.

Budai Gyula feljelentése alapján  a III. kerületi korrupciós botrány és Karácsony Gergely előválasztási kampánya ügyében - vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával - indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Mediaworks-Hírcentrum értesülése szerint a közelmúltban mindkét eljárást átvette és egyesítette a Központi Nyomozó Főügyészség.

Lapunk megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség lényegében megerősítette a nyomozás tényét. Kérdéseinkre - Miért került át az ügy a KNyF-re? Mikor és milyen gyanúban indult meg a nyomozás? Van-e már gyanúsítottja az ügynek vagy egyelőre ismeretlene tettessel szemben folyik az eljárás? - közölték: folyamatban lévő ügyről, a büntetőeljárás érdekeire tekintettel információ jelenleg nem adható.

Kapcsolódó írásaink

Fantomvizsgálat Kispesten

ĀMegfigyelőként Gajda Péter szocialista polgármester is megjelent a korrupciós ügyek kivizsgálására alakult bizottság ülésén – A koalíció az Átlátszó újságíróját is bevetné

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom