Belföld

Hadházy újra kalapozik

Ha sikerül összegyűjtenem erre a nyárra legalább hatmillió forintot, akkor a stábommal gond nélkül tudjuk folytatni a korrupciós esetek feltárását – írta tegnapi Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

Hadházy újra kalapozik
Zugló esküt nem tett képviselője az előző ciklusban sem járt be a Házba
Fotó: MH/Török Péter

Zugló megválasztott képviselője, aki egyedüliként nem tette még le az esküt, ezáltal jelenleg nem gyakorolhatja képviselői feladatait és fizetést sem kaphat, most híveitől kér támogatást. A posztjából kiderül, hogy habár Zuglóban választották meg, továbbra is inkább az országos ügyek érdeklik.

A kalapozás céljáról közölte: „Korábban ebből (képviselői fizetéséből – a szerk.) tudtam fizetni az engem segítő kollégáimat, illetve ebből tudtam biztosítani a munkám egyéb feltételeit, ebből tudtam például eljutni távoli kis falvakba, vagy lekérni tulajdonilap-másolatokat, ügyvédeket megbízni.” Megemlékezett a tavaly májusi adományokról is, azokból a dudálások miatt kiszabott büntetését fizette ki.

A hivatalos adatok szerint Hadházy Ákos az elmúlt ciklusban, habár kapott fizetést, a parlamentbe nem járt be. A négy év alatt ötvenmillió forint tiszteletdíjat kapott. Ez idő alatt 67 napon volt szavazás, ő 56 napon nem vett részt, azaz tizenegyszer volt bent, ez több, mint négy és fél millió forintot jelent naponta… Négy év alatt háromszor kért szót a Tisztelt Házban.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak kifejtette, Hadházy Ákos adománygyűjtő akciója tökéletesen illeszkedik az ellenzék azon politikai felfogásába, amely a pénzek bezsebelése érdekében könyörtelenül háttérbe szorítja, sőt gyakran fel is áldozza a választók képviseletét. Ezért fontos tisztázni, hogy a hatályos magyar jogszabályok világos következményeket szabnak meg arra az esetre, ha egy honatya vis maior helyzet következtében nem teszi le az esküjét.

Ugyanakkor a törvény külön nem szabályozza azt az esetet, amikor egy képviselő szánt szándékkal, demonstrációs céllal bojkottálja a képviselői státusz létrejöttének előfeltételeként szolgáló közjogi aktust, ennek oka pedig nem más, minthogy a választóktól kapott felhatalmazás ilyen mértékű semmibevételének hazánkban nincsenek politikatörténeti hagyományai – magyarázta a szakember.

Szerinte ezért is elképesztően hiteltelen és immorális, amikor az érintett politikus azzal próbálhatja megtéveszteni a tudatosan cserbenhagyott zuglói választókat, hogy az adományokból mintegy a képviselői munkáját kívánja folytatni. A képviselői eskütételt szándékosan bojkottáló képviselők ne az emberekkel fizettessék meg az ostoba hibájuk árát – szorgalmazza Lomnici.

Kapcsolódó írásaink