Belföld

Összehangolt lejárató kampányt folytatott a baloldal

A 2022-es választásokra létrejött hatpárti összefogásnak nem volt pozitív mondanivalója, ám a kormánypártokkal szemben kialakított negatív kampányukat nyelvileg, tematikailag és időben is összehangolták - olvasható a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében.

Összehangolt lejárató kampányt folytatott a baloldal
Összehangolt lejárató kampányt folytatott a baloldal
Fotó: MH/Purger Tamás

A leggyakrabban előforduló ismétlődő kifejezések és szókapcsolatok arra utalnak, hogy a baloldal egymás között egyeztetve, illetve egymással versenyezve folytatott lejárató kampányt Orbán Viktorral és a kormánypártokkal szemben, mutat rá közös elemzésében Nagy Ervin és Pogrányi Lovas Miklós.

Az elemzők leszögezik: az „előválasztásokon” induló miniszterelnök-jelöltek 2021 őszétől kezdve a vélelmezett korrupciót hangsúlyozták, politikai leszámolással fenyegetőztek, majd az orosz–ukrán háború kitörése után megjelent az úgynevezett „putyinozás”.

A nyelvhasználatban tetten érhető negatív kampány hatástalan maradt, a lejáratás pedig hitelességi problémák miatt kontraproduktívvá vált: az ellenzéki szavazókat megosztotta, a bizonytalanokat elriasztotta, a jobboldalt mozgósította - állapítja meg az elemzés, amelynek teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink