Gazdaság

Keményen lép fel a kormány, ha az extraprofitadó költségeit a fogyasztókra terhelik a cégek

A magyar családok a rezsicsökkentés kedvezményezettjei

Rezsivédelmi és honvédelmi alap felállítását jelentette be a kormány május végén azért, hogy a gazdaságpolitikai célok ne kerüljenek veszélybe, és meg tudják védeni az országot. A két alapot finanszírozó extraprofitadó kivetéséről és az összegekről a hétvégén a kihelyezett kormányülésen döntöttek, a kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben. 

Keményen lép fel a kormány, ha az extraprofitadó költségeit a fogyasztókra terhelik a cégek
Nagy Márton elmondta, a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány a soproni kihelyezett kormányülésen döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, amelynek összege 2022-ben meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot, jövőre pedig eléri az ezermilliárd forintot – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva. Extraprofitadót vetettek ki az olajvállalatokra, az erőművekre, a bankokra és a biztosítókra, a gyógyszerforgalmazókra és a légitársaságokra, pótadót a kiskereskedelmi, valamint a távközlési cégekre, tranzakciós illetéket vezetnek be a brókerszámláknál és a külföldi utalásoknál is. Emelkedik a chipsadó, a jövedéki adó és a cégautóadó, és változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai is.

Nagy Márton közölte, az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek olyan jelentős extrahaszonra tettek szert, amiért nem dolgoztak meg, ezt pedig be kell vonni a közteherviselésbe. Nagy Márton megerősítette, a kormány folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, és gyorsan és keményen fellépnek, ha ez esetleg megtörténne. A miniszter szólt arról is, hogy a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást.

A minisztériumok költségvetését tíz százalékkal csökkentették, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig ötszázmilliárd forint megtakarítást jelent. Emellett a kormány az állami beruházások átütemezésével és halasztásával 2022–2023-ban összesen 1150 milliárd forintot takarít meg. Nagy Márton kiemelte, a kormány a következő hetekben az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok július elsején lejáró árstopjának sorsáról. Ezzel összefüggésben megjegyezte, a kormány tapasztalatai szerint egyelőre nem tetőzött ezeknek a termékeknek a drágulása.

A miniszter elmondta, a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető.

Nagy Márton emlékeztetett, a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek. A kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat. Ezek az új kormányzati intézkedések évente több mint kétezermilliárd forintos megtakarítást jelentenek, és elérhetővé teszik az idei 4,9 százalékos és a jövő évi 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Kijelentette, a kormány továbbra sem köt kompromisszumot abban, hogy a családok érdekében megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjak vásárlóerejét, a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést.

Kapcsolódó írásaink

Zöldadó a légitársaságoknak

ĀVilágszerte több országban és európai uniós államban is létezik a repülőtéri utasok után fizetendő adó, amelyet Magyarország is bevezet. A bevétel a központi költségvetést gyarapítja