Belföld

Elismerésben részesült az országos tisztifőorvos

A példaképek fontosságáról beszélt az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, mielőtt egészségügyi elismeréseket adott át.

Elismerésben részesült az országos tisztifőorvos
Kásler Miklós és Müller Cecília az egészségügyi díjátadón
Fotó: MTI

Kásler Miklós úgy fogalmazott: példaképeket kell választani az életben és a nyomdokaikban kell járni, ápolva a hagyatékukat. Kijelentette: a kitüntetéseknek mögöttes tartalmuk van, amit, ha kultúrtörténetileg kell értelmezni, akkor vissza kell nyúlni az ókori filozófiáig, a sztoáig. Eszerint az embernek azzal kell foglalkoznia, aminek van értelme, és azzal nem, ami nem tartozik rá és nincs hozzá semmi köze - fogalmazott.

Jelezte, a díjazottak azzal foglalkoztak, amit érdemben voltak képesek művelni, és ez jelenik meg a klasszikus magyar orvoslás két óriásának élettörténetében: Semmelweis Ignácéban és Battyhány-Strattmann Lászlóéban. 

Az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként Semmelweis Ignác-díjat kapott Müller Cecília országos tisztifőorvos, Schaff Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítás Orvostani Intézetének professzor emeritája, továbbá Mándl József, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat vehetett át Enk Zsuzsanna háziorvos, Földes Krisztina gyermekorvos, valamint Lőrincz Ádám, a Debreceni Egyetem traumatológusa.

Egészségügyi díjban részesültek: (b-j) Melegh Béla, Földes Krisztina, Tóth Judit, Vályi-Nagy István, Enk Zsuzsanna, Fogl Magdolna, Müller Cecília, Bellyei Szabolcs, Schaff Zsuzsanna, Jenei Zoltán és Lőrincz Ádám.
Egészségügyi díjban részesültek: (b-j) Melegh Béla, Földes Krisztina, Tóth Judit, Vályi-Nagy István, Enk Zsuzsanna, Fogl Magdolna, Müller Cecília, Bellyei Szabolcs, Schaff Zsuzsanna, Jenei Zoltán és Lőrincz Ádám.
Fotó: MTI

Szakmai vagy közszolgálati munkájával a betegellátás vagy tudományos kutatás során az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenysége elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Bellyei Szabolcs onkológus, Fogl Magdolna háziorvos, Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Melegh Béla, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Tóth Judit, a Debreceni Egyetem onkológusa, valamint Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

Kapcsolódó írásaink

Gazdaságfókuszú kormányzásra készülhetünk

ĀA koronavírus-járvány utóhatásai, az energiaválság és az orosz–ukrán háború is komoly gazdasági kihívások elé állítja a világot, amelyet Európában tovább tetéznek a brüsszeli szankciók