Krónika

Repülőn még kell a maszk az olaszoknál

Május 31-ig az Olaszországba történő belépéshez továbbra is szükséges legalább egy oltás felvételét bizonyító védettségi igazolás

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) bejelentése szerint május 16-tól vége lesz az általánosan kötelező maszkviselésnek az európai repülőtereken és repülőjáratokon.

Repülőn még kell a maszk az olaszoknál
Nehezen válnak meg a száj- és orrfedőtől Itáliában
Fotó: AFP/Hans Lucas

A maszk használatát azonban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) továbbra is a leghatásosabb megelőzési eszközként jelölte meg. Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli – jelentette be az olasz egészségügyi minisztérium.

A hatályos járványintézkedések értelmében a városi és a hosszú távú tömegközlekedési eszközökön június 15-ig kötelező az orrot és szájat elfedő maszk viselése – olvasható az egészségügyi tárca honlapján. A tárcavezető Roberto Speranza április végi rendelkezése szerint a buszokon, villamoson, metrón, valamint a vonatokon, hajókon és a repülőkön is az FFP2 típusú maszkot kell használni. Ugyanígy maszkot kell hordani a repülőtereken is.

Ugynakkor május 31-ig az Olaszországba történő belépéshez továbbra is szükséges a legalább egy oltás felvételét bizonyító oltási vagy más védettségi igazolás. Utóbbi a betegségből történt kigyógyulás igazolásával vagy az utazás előtti 48 órában végzett negatív antigén gyorsteszttel váltható ki. Az igazolást a repülőtereken szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

Az első és a második oltás érvényessége a beadástól számított hat hónapig tart, emlékeztető oltás esetében az érvényesség nincs határidőhöz kötve. A belépést követően az oltási vagy védettségi igazolásra nincs szükség Olaszország területén, kivéve a kórházakban, más egészségügyi intézményekben vagy idősotthonokban.

A szállás- és vendéglátóhelyeken nem kell semmilyen igazolást felmutatni, hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, kulturális vagy sporteseményeken, valamint a strandokon sem.

Ausztria feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási szabályt, így hétfőtől ismét feltétel nélkül lehet beutazni a világ bármely országából. A feloldást a jelenlegi járványügyi helyzet indokolta. Hétfőtől már nem szükséges a 3G-igazolás az Ausztriába való belépéshez.

Worldometers: eddig 521,4 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan több mint 6,28 millióan elhunytak, ugyanakkor már 492 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink