Gazdaság

Nagyrészt kilábalt a járvány okozta gazdasági sokkból a lakosság

A nyugdíjemelés és az adócsökkentés jelentős mértékben javította az emberek fizetőképességét, miközben kihívást jelentett a magas infláció és a lakásárak emelkedése

Folytatódott a magyar háztartások fizetőképességének enyhe növekedése 2022 első negyedévében az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös felmérése alapján.

Nagyrészt kilábalt a járvány okozta gazdasági sokkból a lakosság
Az állam szociális kiadásai jelentős mértékben javították a lakosság fizetőképességét, azonban a háború okozta infláció kihívást jelent
Fotó: MH

A lakosság pénzügyi helyzetét jelző Intrum Fizetőképességi Index (IFI) első negyedévi értéke 45,24 pont, ami az előző negyedévhez képest két százalékkal nőtt, éves összehasonlításban pedig tizenhat százalékos az emelkedés – közölte az Intrum követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalata tegnap az MTI-vel.

Az indexet négy kiemelt változó alkotja: az Intrum adatbázisából kinyert arányszám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése a lakosság helyzetéről és pénzügyi várakozásának előrejelzéséről, valamint az MNB kamatokra vonatkozó adatai.

A közleményben kiemelték, hogy a lakosság fizetőképessége nagyrészt helyreállt a járvány okozta sokk után, bár még kicsivel alatta van a 2019–2020-as szintnek, 2020 első negyedévében az index 49,17 ponton állt. Kifejtették, az elmúlt időszakban az állam szociális kiadásai – például a  nyugdíjemelés, adócsökkentés – jelentős mértékben javították a lakosság fizetőképességét, miközben kihívást jelentett a magas infláció és a lakásárak emelkedése. A friss számokban még kevéssé mutatkozik meg az Ukrajna elleni orosz offenzíva hatása, az Intrum előrejelzése szerint azonban év végéig a háztartások jobban megérezhetik a háborús helyzet gazdasági következményeit.

Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója a közleményben rámutatott: a háború kimenetele, sőt kiterjedtsége beláthatatlan, így nehéz megjósolni azt, hogy milyen következményei lehetnek a lakosság pénzügyeire nézve, az biztos, hogy jelentősen lassulni fog a gazdasági növekedés dinamikája. Ennek nem kizárólag a háború az oka, hanem már korábban létező folyamatok, például a magyar államháztartás hiánya és a romló kereskedelmi mérleg is. Ezek az állami és piaci befektetések csökkenését és a bérnövekedés lassulását eredményezhetik, így 2022-ben várhatóan romlik a háztartások pénzügyi helyzete.


 

Kapcsolódó írásaink