Belföld

Szuverenitás és tradíciók

Velünk szemben áll egy ideológiai úthenger – hangsúlyozta Szijjártó

A keresztény Magyarország hagyományainak megerősítésével válaszolunk a hazánk szuverenitását és tradícióit érő folyamatos kihívásokra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Győrben, a Káptalandombot és a vár megmaradt részeit magában foglaló nemzeti emlékhely avatásán.

Szuverenitás és tradíciók
Dézsi Csaba András polgármester, Veres András győri megyéspüspök, Szijjártó Péter, Simon Róbert Balázs képviselő (Fidesz–KDNP) és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a nemzeti emlékhely avatásán
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Felidézte, a világnak az elmúlt évtizedben rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie: pénzügyi, migrációs, egészségügyi válsággal, idén pedig háború tört ki Ukrajnában. „Ha mindez nem lett volna elég, nekünk magyaroknak jutott még egy próbatétel: a magyar szuverenitással, a hagyományokkal és a keresztény kultúrával szembeni támadások. Mindaz, ahogyan mi, magyarok, magunkat definiáljuk, ahogyan a jövőnket tervezzük, egy évtizede hatalmas össztűz alatt áll” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint ennek oka az, hogy hazánknak tizenkét éve polgári, nemzeti, keresztény kormánya van, amely folyamatosan szembement a nemzetközi liberális mainstreammel.

„Ez a kereszténydemokrata alapokra épülő berendezkedés garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, becsüli a keresztény kultúrát, és ezáltal biztosítja nemzetünk fennmaradását és gyarapodását. Velünk szemben áll egy ideo­-lógiai úthenger, amely nemzetek helyett Európai Egyesült Államokat akar, a hagyományos családot lenézi, és felsőbbrendűnek minősíti a különböző összetételű együttéléseket, a vallás pedig bármi lehet, csak ne a kereszténység alapjára helyezkedjen” – fejtette ki Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint.

Közölte: a keresztény Magyarország hagyományainak megerősítését jelenti a mostani avatás is. A keresztény magyar történelem egyik ikonikus helyszíne „immár több mint egy évezrede tanúskodik arról, amit mi, magyarok, a világról gondolunk. A keresztény kultúra a magyar nemzet történetének vezérfonala, és ezt mindenkinek a világon, még Brüsszelben is tiszteletben kell tartania” – szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó írásaink