Belföld

A baloldal küldene katonákat és fegyvereket a háborúba

Megerősítette Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje a köztévében, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene az ukrajnai háborúba.

A baloldal küldene katonákat és fegyvereket a háborúba
A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter ismét bakizott
Fotó: MH/Török Péter

Az, hogy nem katona, nem kiképzett sorköteles embereknek ki kellene mennie, az hazugság - mondta Márki-Zay, tehát kiképzett magyar katonákat kiküldene a háborúba, ezzel pedig belesodorná Magyarországot a fegyveres konfliktusba.

A köztévé hazudik az Ukrajnában kialakult helyzetről, és arról is, hogy Orbán Viktor kormánya nem fog fegyvereket küldeni a szomszédba, miközben róla azt mondják, ez a célja - mondta Márki-Zay Péter a köztévében. Kiemelte: a NATO-tagállamok szállítmányai továbbra is keresztülmennek Magyarországon, sőt repülőgépek is visznek fegyvereket. Boris Johnsonnak ígéretet tett arra a magyar miniszterelnök, hogy ha kell, katonákkal is segítik a csoportosulás munkáját. (Az utóbbi állítások hazugságok, maguk az érintettek cáfolták ezeket.) Amikor én ugyanezt mondtam, akkor abba belemagyarázták a katonaságot. Az, hogy nem katona, nem kiképzett sorköteles embereknek ki kellene mennie, az hazugság - mondta Márki Zay. 

Tehát kiképzett magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába a baloldali politikus, ezzel pedig belesodorná az országot a háborúba.  

A hazug embert hamarabb utolérik...

A fegyverek és katonák küldéséről elsőként Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje beszélt a Partizán című baloldali propagandacsatornán.

Azt mondta, hogy kész fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába.

Objektum doboz
Objektum doboz

A baloldali politikus nem először tett háborúpárti nyilatkozatot, de hasonlóan nyilatkozott Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, Fekete-Győr András, Juhász Ferenc, Gyurcsány volt hadügyminisztere és Rónai Sándor DK-s EP-képviselő is. 

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy magyar katonákat is a frontra küldene. Az országgyűlési képviselő és egyúttal jelölt Ádándon a következő fejtegetésbe bocsátkozott, amit érdemes szó szerint idézni: „Hogyha van egy háború, amiben a NATO részt vesz, akkor ott természetesen neki mennie kell és harcolnia kell, de nem a civil embereket küldjük (...) hát nekem is van most, mert ugye van a férjem, aki hadköteles lenne, meg a két fiam is már hadköteles lenne. Hát nyilván nem akarom én sem, hogy a gyerekeimet és a férjemet elvigyék (...). Aki meg elment katonának, az azért ment oda, hogyha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre és elmenjen a háborúba. Mer' ő ezért kapja a fizetését. Ő ezt a szakmát, ezt a hivatást választotta”.

A Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője tehát a saját hozzátartozóit nem engedné harcba küldeni, de természetesnek gondolja, hogy a hivatásos katonák feláldozhatók egy háborúban, amelyben sem hazánk, sem a NATO nem érintett. 

Potocskáné Kőrösi Anita beismerése beleillik azon baloldali nyilatkozatok sorába, amely szerint Magyarországnak be kellene lépnie a konfliktusba. Fekete-Győr András, a Gyurcsány-lista 5. helyén szereplő volt Momentum-elnök is azt mondta, hogy fegyvereket kellene szállítanunk Ukrajnába.

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere pedig azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában fogalmazott úgy a magyar katonai segítség elmaradása miatt: – Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek. Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. A fegyverszállítások tényét az orosz kormány egyébként úgy kommentálta, hogy az Ukrajna területére érkező szállítmányokat célpontnak tekintik, így előfordulhat, hogy akár a magyarlakta településeken áthaladva lövik ki az ilyen céllal érkező konvojokat.

Márki-Zay vérciki módon szólta el magát beszédében

A baloldali miniszterelnök-jelölt beszédében valószínűleg úgy akart fogalmazni, hogy ők képviselik a szeretet hatalmát, de az igazság a felszínre tört.

„Ha április 3-án a hatalom szeretete legyőzi a szeretet hatalmát, akkor ezek a fiatalok hazatérnek” - utalt azokra, akik egy szivárványkormány esetén szerintük azonnal visszaindulnának hazánkba.

Márki-Zayról nem először derül ki, hogy képtelen beszédet mondani, Gyurcsány jelöltje folyton súgógépet használ. Most azonban lehet még így sem ment, hogy ne csússzon ki a száján, hogy ők valójában a hatalomért küzdenek, nem pedig a magyar emberekért.

Kapcsolódó írásaink

„Ki kell maradni a háborúból”

ĀVan vörös vonalunk, mégpedig Magyarország energiaellátásának biztonsága – emelte kiSzijjártó Péter a magyar kormány álláspontját

Tény: katonákat is küldenének

ĀA baloldal belesodorná hazánkat az orosz–ukrán háborúba, ezt erősítette meg, amit ádándi utcafórumán Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke mondott