Külföld

„Ki kell maradni a háborúból”

Van vörös vonalunk, mégpedig Magyarország energiaellátásának biztonsága – emelte kiSzijjártó Péter a magyar kormány álláspontját

„Kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük, és nem lehet más a cél, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból” – nyilatkozta Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy az új uniós szankciók mely iparágakat érintik, illetve hogy Magyarország energiaellátása nincs veszélyben.

„Ki kell maradni a háborúból”
Szijjártó: A paksi atomerőmű akadálytalanul üzemel
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A külgazdasági és külügyminiszter a napokban Facebook-oldalán tisztázta a magyar kormány álláspontját. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan vita tárgyát képezi a kérdés, hogy vajon milyen álláspontot képviseljünk annak érdekében, hogy országunk békéjét és biztonságát megőrizhessük – mondta Szijjártó Péter. Magyarország kormányának döntése az, hogy Magyarország sem katonát, sem fegyvert nem küld Ukrajnába, és nem engedi azt sem, hogy rajta keresztül szállítsanak halált okozó fegyvereket.

A baloldal fegyverszállítmányokra vonatkozó kijelentéseitől elhatárolódva megjegyezte, hogy ennek a lépésnek veszélyességét bizonyítja a tegnapi, Lengyelország határától alig húsz kilométerre fekvő támaszpont elleni orosz támadás. Szakértők szerint az orosz haderő az ott tárolt, külföldről érkezett fegyverszállítmányokat célozta meg.

A külügyminiszter a brüsszeli hatodik szankciós csomag elfogadásáról is nyilatkozott. Elmondta, hogy a paksi atomerőmű fenntartása, üzemanyaggal való ellátása, illetve az új erőmű építése sem kerül veszélybe és nem ütközik akadályokba a szankciókkal.

A legnagyobb vita Brüsszelben arról zajlott, hogy ezek az újabb szankciós intézkedések mennyiben érintsék az oroszországi energiaszektort, illetve az Európába irányuló energiaszállítást – mondta Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Korábban úgy nyilatkozott, hogy ha el kellene zárni a földgázszállítást Oroszországból, akkor nem lenne fűtés Magyarországon. Betiltásra került számos vas- és acélipari feldolgozott termék importja, valamint az energiaszektorban használatos néhány technológia exportja lesz korlátozott.

Több eredmény is született azonban, például az, hogy a nukleáris ipar, a földgáz- és kőolajszállítás, illetve a szén importja teljes mentességet élvez a szankciók alól, ezenkívül a Mol egy nagy török energiavállalattal fenntartott, vegyes vállalati formában működtetett kőolajmezőn tovább folytathatja a kitermelést oroszországi területeken. Fontos szempont volt, hogy a mangánérc és a vasérc importját se tiltsa a szankciós csomag, mert ezekre az ásványi anyagokra szükség van bizonyos magyar iparágak működéséhez.

Szijjártó Péter úgy folytatta: fontos az európai egység, de van egy vörös vonal, amely az ország energiaellátása, ezért pedig most megküzdöttek Brüsszelben. A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt négy napban folytatott vitákban Magyarország szövetségesei voltak azok az uniós országok, amelyek szintén nagy mértékben importálnak energiát Oroszországból.

„Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani” – reagált az Origo cikkére, miszerint Orbán Viktor azért nem utazott Kijevbe cseh, lengyel és szlovén partnereivel, mert velük ellentétben hazánk nem szándékozik fegyvert küldeni Ukrajnába.

Római tárgyalás
 

Kína szerint az Egyesült Államoknak az együttműködésre kellene koncentrálnia


Az ukrajnai háborúról tárgyalt hétfőn több mint hét órán keresztül Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője. A felek kiemelték, hogy az Egyesült Államok és Kína között a kommunikációs csatornák változatlanul nyitottak. Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Jang kifejezte, hogy a jelenlegi kényes nemzetközi helyzetben Kínának és az Egyesült Államoknak erősítenie kellene a párbeszédet és az együttműködést, továbbá megfelelően kezelniük kell a nézeteltéréseiket, és meg kell akadályozniuk a konfliktusok eszkalációját, valamint a konfrontációt. Hozzátette, hogy a két félnek tanulnia kell a történelemből, meg kell ragadnia a kölcsönös tisztelet alapelvét, meg kell tartania a békés együttélés lényegét. Illetve meg kell ragadnia a kölcsönösen előnyös együttműködés kulcsát – szögezte le.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden kijelentette, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államok álhíreket terjeszt Kínával kapcsolatban. Ezzel arra reagált, hogy vasárnap amerikai hírlapok és a brit Financial Times című újság is azt írta, hogy Oroszország hadfelszerelést kért Kínától a február 24-én indult ukrajnai támadá­sait követően.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink