Belföld

Tény: katonákat is küldenének

Tény: katonákat is küldenének
Potocskáné a „programbemutatón”
Fotó: Facebook

A baloldal belesodorná hazánkat az orosz–ukrán háborúba, ezt erősítette meg, amit ádándi utcafórumán Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke mondott: „Ha van egy háború, amiben a NATO részt vesz, akkor ott természetesen neki mennie kell és harcolnia kell, de nem a civil embereket küldjük. (...) Hát nekem is van most, mert ugye van a férjem, aki hadköteles lenne, meg a két fiam is már hadköteles lenne. Hát nyilván nem akarom én sem, hogy a gyerekeimet és a férjemet elvigyék (...). Aki meg elment katonának, az azért ment oda, hogy ha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre, és elmenjen a háborúba. Mer’ ő ezért kapja a fizetését. Ő ezt a szakmát, ezt a hivatást választotta.”

A Gyurcsány-lista siófoki képviselőjelöltje tehát a saját hozzátartozóit nem engedné harcba küldeni, de természetesnek gondolja, hogy a hivatásos katonák feláldozhatók egy háborúban, amelyben sem hazánk, sem a NATO nem érintett. Emlékezetes: Márki-Zay Péter a Partizán című baloldali csatornán korábban arról beszélt, kész fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába.

Fekete-Győr András, a Gyurcsány-lista ötödik helyén szereplő volt Momentum-elnök is azt mondta, hogy fegyvereket kellene szállítanunk Ukrajnába. Korábban Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere kérte számon a kormányon, miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig közölte: „Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.”

A fegyverszállítások tényét az orosz kormány egyébként úgy kommentálta, hogy az Ukrajna területére érkező szállítmányokat célpontnak tekintik, így előfordulhat, hogy akár a magyar lakta településeken áthaladva lövik ki az ilyen céllal érkező konvojokat. Soros György, a milliárdos spekuláns a Project Syndicate nevű portálon arról értekezett, az ukránok MiG típusú vadászgépeket kellene hogy kapjanak, mert ezek a gépek szerinte eldönthetik a konfliktust.

Kapcsolódó írásaink