Belföld

Gyurcsány volt honvédelmi minisztere lőszereket akar küldeni Ukrajnába

A baloldal már a szomszédunkban zajló háború kitörése előtt elkezdte azt a kampányát, amely hazánkat belesodorhatja a konfliktusba. Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc egykori honvédelmi minisztere már február 22-én az ATV-ben sürgette, hogy hazánk lőszerekkel lássa el az ukránokat.

Gyurcsány volt honvédelmi minisztere lőszereket akar küldeni Ukrajnába
Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere még a konfliktus kirobbanása előtt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére.

Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk – jelentette ki az ATV A nap híre adásában, február 22-én.

A részletről a Mediaworks Hírcentrum töltött fel videórészletett. 

Objektum doboz

A 2007-től az MSZP elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Juhász ráadásul azt hangoztatta, hogy a magyar kormány azért nem küld fegyvereket Ukrajnába, mert szerinte „Orbán Viktor nem akarja, hogy Putyin katonáját magyar fegyverrel és magyar lőszerrel lőjék. Körülbelül ez a történet lényege, és ezért nem ad hadifelszerelést„. Figyelemre méltó, hogy Gyurcsány egykori minisztere már két nappal a háború kitörése előtt gyakorlatilag bizonyosan bekövetkező dologként beszélt a fegyveres konfliktusról, ezzel is hergelve a közvéleményt.

A Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András is a harcok kirobbanása előtt beszélt egy esetleges magyar katonai segítségről, szerinte a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldeni Ukrajnába.

A baloldal háborús hergelő kampánya már hetekkel az orosz támadás előtt kialakult.

A baloldali politikusok a bombázások kezdete után is sorban javasolták a katonai támogatást és a fegyverszállítást. Olyan kijelentéseket tettek, amelyek növelték az esélyét annak, hogy hazánk belesodródjon a szomszédunkban zajló háborúba.

Márki-Zay Péter számos alkalommal még azt is sürgette, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnába

Mikor a kormány világossá tette, hogy az ország területén semmiképpen nem mehetnek fegyverszállítmányok Ukrajnába, akkor a baloldali jelölt álhírterjesztéssel igyekezett zavart kelteni: azt állította, hogy hazánk magyar katonai géppel küldött hadifelszerelést Ukrajnába.

Márki-Zay több gyűlöletkeltő kijelentést is tett, amelyek némelyike akár nemzetközi diplomáciai botrányt is okozhatott volna. Egyebek mellett azt hangoztatta, hogy egy személyben Orbán Viktor felelős a háború kitöréséért, és hogy a magyar kormányfő annak előkészítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február elején. Hódmezővásárhely polgármestere az itthoni és a kárpátaljai magyarokat is igyekezett egymás ellen fordítani, amikor azt terjesztette, hogy utóbbiak orosz pártiak, és a menekült nemzettársainknak azért „kell” átjönniük, hogy a Fideszre szavazzanak.

Nacsa: A baloldal nem a béke pártján áll

A baloldal nem a béke pártján áll, minden nap élezik az így is nehéz helyzetet - mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője Juhász Ferenc nyilatkozatára reagálva.

A kormánypárti politikus rámutatott: lassan megszámolni is nehéz azoknak a baloldali politikusoknak és elemzőknek a számát, akik felelőtlen mondataikkal katonák és fegyverek küldését szorgalmazzák.

„Megkérjük Gyurcsány Ferencet, hogy tartsa féken az embereit, ne öntsenek olajat a tűzre és ne veszélyeztessék Magyarország és a magyar emberek biztonságát” - mondta a frakciószóvivő.  Ne hagyjuk, hogy bárki is belesodorja hazánkat ebbe a háborúba! - szólított fel végül.

Kapcsolódó írásaink

Teljes káosz a baloldalon

ĀMárki-Zay egyesülete a párttörvényt megkerülve, külföldi forrásokból is finanszírozhatja a kampányt egy olyan nemzetközi hálózat segítségével, amelynek partnere az Antifa is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom