Belföld

Hajnal Miklós sokmilliárdnyi költést felügyelhet diploma nélkül

Az a Hajnal Miklós vezeti a Budapesti Közlekedési Központ felügyelőbizottságát, aki korábbi állítása ellenére semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik - pedig Budapest Főváros Önkormányzatának egyik legfontosabb vállalata felügyelőbizottsága a törvényes működést és a takarékos gazdálkodást hivatott ellenőrizni, eddig mindig jogi vagy közgazdasági diplomával, sokszor doktori fokozattal is bíró szakemberek töltötték be ezt a pozíciót.

Hajnal Miklós sokmilliárdnyi költést felügyelhet diploma nélkül
Hajnal Miklós, a 12. kerület momentumos képviselőjelöltje többször közgazdászként hivatkozott saját magára, azonban később be kellett ismernie, hogy nincsen diplomája, hiszen tanulmányait félbeszakította
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A BKK naponta több mint 2000 tömegközlekedési járművet indít útjára, mintegy 1500 embert foglalkoztat, és hatalmas összegek fölött diszponál. Évente nagyságrendileg 200 milliárd forintos bevétele van. Ezért is köteles a Főváros a BKK gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottságot működtetni, amelynek jogi, közgazdasági és pénzügyi, vállalatirányítási kérdésekben kell állást foglalnia, emlékeztet az Index, hozzátéve: a felügyelőbizottságnak a BKK törvényes és hatékony működésének ellenőrzése a feladata, meg kell tárgyalnia a cég minden jelentős jogi, közgazdasági, pénzügyi, műszaki, fejlesztési, beszerzési és szerződéskötési ügyét, át kell tekintenie és véleményeznie kell a BKK üzleti tervét és éves pénzügyi beszámolóját. Emellett az elnök feladata biztosítani, hogy szakmailag alapos, tényeiben és számaiban helytálló, teljes körű előterjesztések készüljenek a felügyelőbizottság számára. Ezeket ő terjeszti a bizottság elé, ő vezeti az üléseket, és ő gondoskodik a felügyelőbizottsági határozatok végrehajtásáról.

Mindehhez képest meglepő, hogy Karácsony Gergely javaslatára tavaly június óta az a Hajnal Miklós a felügyelőbizottság elnöke, aki noha korábban többször is azt állította, hogy végzett közgazdász, nincs olyan szakirányú képesítse, ami egy ilyen jelentős feladat ellátására alkalmassá tenné. sőt, bár többször is közgazdásznak mondta magát, kiderült, hogy semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik.

Ráadásul Hajnal Miklós – aki felügyelőbizottsági elnöki minőségében havi bruttó 502 200 forint javadalmazásban részesül – a saját önéletrajza szerint sem rendelkezik olyan komoly munkahelyi, vezetői tapasztalattal, ami megfelelő előszoba lehetett volna számára egy ilyen komoly megbízatáshoz.

A mindössze 26 éves Hajnal Miklós kinevezésének fonákságát mutatja az is, hogy a BKK felügyelőbizottságának elnökeként például annak a Draskovics Tibornak a munkáját kellene ellenőriznie, aki nála 40 évvel idősebb, jogi diplomával és adótanácsadói képesítéssel is rendelkezik. Bővebben a témáról az Index összeállításában olvashat.

Kapcsolódó írásaink

Balos fantazmagóriák, korózsi kamuvádak

Ā„Egyre nagyobb csapatokban jönnek a migránsok, már több erőszakos támadás volt a határnál mint tavaly egész évben, az ország védelmét nem lehet a bevándorláspárti baloldalra bízni”