Belföld

Balos fantazmagóriák, korózsi kamuvádak

„Egyre nagyobb csapatokban jönnek a migránsok, már több erőszakos támadás volt a határnál mint tavaly egész évben, az ország védelmét nem lehet a bevándorláspárti baloldalra bízni”

Ismét többször önellentmondásba keveredtek a baloldali felszólalók az Országgyűlésben, valamint szürreális képet festettek az ország helyzetéről. Dömötör Csaba államtitkár szerint a jobbikosok ugyanazt szajkózzák, mint bármely találomra kiválasztott DK-s politikus.

Balos fantazmagóriák, korózsi kamuvádak
Az EU-s pénzek folyamatosan érkeznek, és felhasználásuk is zajlik – szögezte le Orbán Balázs államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

A baloldal próbál ügyeket generálni – állapította meg Rétvári Bence, reagálva Mellár Tamás napirend előtti felszólalására, amelyben a Párbeszéd politikusa a március 16-ra országos pedagógussztrájkot hirdető szakszervezetek mellett ágált, azt fejtegetve, a Fidesz-kormány módszeresen sorvasztotta el az oktatást, hogy minél kevesebb legyen a képzett ember.

A humán tárca államtitkára úgy vélte: ha valami veszélyezteti a magyar diákok továbbtanulását, az az, ha visszatér a baloldali kormányzás, hiszen a tandíjat a baloldal vezette be, a jobboldal törölte el, kétszer is, a Horn- és a Gyurcsány-Bajnai-kormány után. Éppen a baloldal igyekezett elzárni a tudás elől a nehezebb sorsú gyermekeket, 381 kistelepülésen zártak be iskolát, csökkentették a pedagógusok bérét, és tizenötezret elbocsátottak közülük – sorolta Rétvári. Hozzátette: ezzel szemben a jelenlegi kormány annak idején a pedagógusokkal kezdte az ágazati béremeléseket, azután válságban is növelte a pedagógusok bérét tíz plusz tíz százalékkal, és további, jelentős emelés következik.

A DK-s Varga Zoltán abszurd eszmefuttatásában arról értekezett, hogy az Európai Bíróságnak elege van az Orbán-kormányból, de a „jogállam sárba tiprására van még egy rossz példa, a lengyel kormány, a többiek tudják, mi illik és mi nem illik, nem köpnek a padlóra”. A gyurcsányista politikus felvetette, várható-e, hogy Orbán Viktor megváltozik, „lehetséges-e, hogy a hiéna egyszer csak vegetariánus lesz?” Szerinte nem. Majd némileg ellentmondásosan kijelentette, ha „tisztességes és demokratikus lenne a választási rendszer, már rég nem ülnének itt” a kormánypárti politikusok, ám „április 3-án minden jóra fordulhat”. Úgy vélte, a választás tétje, hogy maradunk-e az Európai Unió-ban, és jönnek-e a források.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára közölte: politikai fantazmagória az unióból való kilépés, azzal egyedül a most DK-szövetséges Jobbik kampányolt. Az EU-s pénzek pedig folyamatosan érkeznek, és felhasználásuk is zajlik, azok legföljebb akkor kerülnek veszélybe, ha a baloldal hatalomra jut, hiszen 2010 előtt „borzalmas forráslehívási rendszert működtettek”, és értelmetlen projektekre költöttek. A miniszterhelyettes megjegyezte, a baloldal azon dolgozik, hogy szétverje a visegrádi együttműködést.     

Korózs Lajos (MSZP) először azt állította, nem volt semmilyen kormányzati intézkedés az infláció ellen, majd azt, hogy „eszeveszett osztogatásba kezdett az Orbán-kormány, de egyszeri intézkedéssel nem lehet elfedni a drágulást.” Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmét az önellentmondásra: tehát mégis történtek intézkedések. A Korózs által lefitymált lépésekről kifejtette: az összesen négymillió embert érintő intézkedés a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés, a fegyverpénz, a béremelések és a 25 év alatti fiatalok adómentessége, ez 1,5 milliárd forintot jelent. A rezsicsökkentés, az üzemanyag-, a kamat- és az élelmiszerárstop pedig nem egyszeri intézkedés. Korózs Lajosról a kamuvideó jut eszünkbe, de ez a felszólalás is kamu volt – fogalmazott Tállai, hozzáfűzve, világszerte van infláció, sok helyütt tíz százalék fölötti, ám a régióban nálunk a legalacsonyabb.

A jobbikos Brenner Koloman a kampány hátralévő részét úgy jellemezte, „már csak negyven nap a pusztaságban”. Majd elszalasztott évtizedről és növekvő szegénységről beszélt, valamint gyűlöletkeltéssel vádolta a kormányt. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felidézte, hogy a kormány kiszabadította az országot az IMF-hitelek rabságából, növekedési pályára állította a gazdaságot, munkaalapú társadalmat épített, növelte a magyar tulajdon arányát a bankszektorban, az energetikában és a médiában. „Az önök szövetségesei mindent elherdáltak, a Városházát is eladnák. (…) Támogatjuk a határon túli magyarokat. A külpolitikában nem a szőnyeg alatt közlekedünk” – folytatta Dömötör. Szerinte a jobbikosok ugyanazt szajkózzák, mint bármely találomra kiválasztott DK-s politikus, a gyűlöletpolitikát pedig Jakab Péter honosította meg a Házban.

Nacsa Lőrinc (KDNP) a rezsicsökkentés eredményeit részletezte, figyelmeztetve arra, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje ostobaságnak tartja, a Jobbik-elnök pedig az évszázad átverésének, tehát egyértelműen megszüntetnék. Dömötör Csaba közölte, az Eurostat szerint 26 százalékkal nőttek az energiaárak Európában, ez az infláció fő oka, a magyar lakosságot viszont védi a rezsicsökkentés. „A baloldal nyíltan kampányol a hatósági árak ellen, nem célja, hogy megállítsa a világpiaci árakat a határon” – mondta az államtitkár.

A fideszes Halász János kiemelte: a baloldal megnyitná a határokat az illegális migránsok előtt, akik egyre szervezettebbek, és egyre nagyobb létszámú csoportokban érkeznek. „Nem igaz, amit a baloldal állít, hogy nem agresszívek és nem bántanak senkit, már több erőszakos támadás volt a határnál, mint tavaly egész évben” – hangsúlyozta Halász. Kitért arra is, hogy Afganisztánban ismét háborús állapotok vannak, tömegek indultak meg Európa felé, eközben a migrációt a Soros-féle szervezetek pénzzel is támogatják, fel kell készülni egy, a 2015-öshöz hasonló hullámra. Az ország védelmét nem lehet a bevándorláspárti baloldalra bízni – nyomatékosította. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára rámutatott, a kormány álláspontja 2015 óta változatlan, és egybecseng a magyarok véleményével: nem a problémát kell importálni, hanem a segítséget odavinni, ahonnan a menekülők érkeznek, Európa külső határait meg kell védeni. A migránsok behívása „eszement kísérlet a népességfogyás megakadályozására”, s ezt már egyre többen felismerik Nyugat-Európában is.

Kapcsolódó írásaink