Belföld

Márki-Zay Péter újabb botránya

A hódmezővásárhelyi polgármester megpróbálta befolyásolni az egyéni választókerületi választások menetét

Márki-Zay Péter nyomásgyakorlását követően lemondott tisztségéről Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője, akinek jogkörében ezentúl Karsai Éva aljegyző jár el – közölte közösségi oldalán a város polgármesteri hivatala, amely Márki-Zay kommentárját is közli. Eszerint Tatár Zoltán azért döntött így, mert „nyomás alá helyezték a választási bizottság tagjainak kiválasztása kapcsán”.

Márki-Zay Péter újabb botránya
A baloldal kormányfőjelöltje sikere érdekében semmilyen eszköztől nem riad vissza
Fotó: MH/Purger Tamás

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének közleménye határozottan fogalmaz: „Tatár Zoltán jegyzőnek, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjének lemondásával egyértelműen bebizonyosodott: Márki-­Zay Péter és politikai közössége befolyásolni, manipulálni akarta a helyi választás lebonyolításáért felelős testület összetételét és munkáját. Tatár Zoltán a jogszabályoknak megfelelően javaslatot tett a közgyűlésnek az országgyűlési egyéni választási bizottság tagjaira, majd az eredeti előterjesztését az utolsó pillanatban módosította, és egy köztiszteletben álló tanárnő helyett a választáson jelöltként induló Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát javasolta tagnak” – írta a Fidesz helyi szervezete.

A közgyűlésen a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője és a vásárhelyi önkormányzat ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke, Gyutay Katalin ki is jelentette, hogy az új tag az ellenzéki összefogás jelöltje – tették hozzá a közleményben.

„Tatár Zoltán nyilvánvalóan a jelöltként induló Márki-Zay Péter politikai nyomására módosított az eredeti előterjesztésén, a kirobbant botrány hatására pedig beadta a lemondását. Miközben tehát Márki-Zay Péter országosan a választások tisztaságáért aggódik, az egyéni választókerületi választások menetét befolyásolni akarta” – szögezte le a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete állásfoglalásában.

Személyi kultusz, ízléstelen ünnep Hódmezővásárhelyen

„A szabadság ünnepe” címmel hirdet rendezvényt Márki-Zay Péter péntek délutánra Hódmezővásárhelyen. A „zenés, vidám retróest” előtt ő maga mond beszédet, majd több más előadó mellett fellép Charlie is. Február 25-ét azért nyilvánította Márki-Zay piros betűs ünneppé a városban, mert ekkor nyerte meg a polgármester-választást 2018-ban, megszerezve a szavazatok 57,49 százalékát.

Az erősen messiástudatos politikust ismerve nem meglepő, hogy saját győzelméből ünnepet kreál, amelynek hirdetményén a sztárfellépő halványan, a háttérben látható, míg a városvezető fotója uralja a plakát felét. Egyértelműen személyi kultuszt épít tehát, és azon sem talál kivetnivalót az egyébként a „lopás ellen” fellépő miniszterelnök-jelölt, hogy az önkormányzat közpénzből szervez ingyenes show-t saját híveinek. Az pedig a „szeretetországot” építő politikus újabb ízléstelen megnyilvánulása, hogy egy olyan eseményt ünnepeltet, amelyre azért kerülhetett sor, mert az előző polgármester elhunyt. S mindezt ráadásul a kommunizmus áldozatainak emléknapján.
(KCs)

 

Kapcsolódó írásaink