Belföld

A pandémiának még nincs vége, de sokan eshettek át tünetmentesen a fertőzésen

Túl a csúcson

Hosszú távú és személyre szóló segítséget szeretne nyújtani a Regőczi Alapítvány a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt magyarországi gyermekeknek – mondta Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke tegnap a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ Több szem többet lát című éves szakmai tanácskozásán.

Herczegh Anita bemutatta a férjével, Áder János köztársasági elnökkel 2021 tavaszán közösen létrehozott alapítvány elmúlt csaknem egyéves működését. Hangsúlyozta, hogy az alapítvány a gyermekeket személyre szabottan támogatja, ennek módja lehet ösztöndíj, lakhatási, szociális juttatás, a közlekedés támogatása és még számos olyan gondoskodási forma, amelyre szükségük van, a fejlődésüket, gyarapodásukat, tanulásukat, megélhetésüket segíti. Eddig már ezerkétszáz gyermek jelentkezett, és tavaly 1004-en kaptak összesen 176 millió forint támogatást az alapítványtól – ismertette az államfő felesége.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az RTL reggeli műsorában figyelmeztetett: a pandémiának nincs vége, a téli-tavaszi időszakban vagyunk, és még terjed a koronavírus, ezért fontos az oltás felvétele azok számára, akik még nem kaptak alapimmunizálást, vagy a második oltás után eltelt hat hónap. Sokan lehetnek azok, akik tünetmentesen átestek a fertőzésen, és nem is tudnak róla, de olyanok is vannak, akik még nem kapták el a koronavírust, ezért mindenkinek oda kell figyelnie, az oltás az egyetlen védelem – szögezte le a szakember.

Úgy véli, ezzel a hullámmal véget fog érni ez a szezon. Természetesen megjelenhet újabb variáns, de bíznak abban, hogy az nem egy olyan mutáns lesz, ami súlyos fertőzést okoz. A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a beoltottak száma 6 386 416, közülük 6 149 334-en a második, 3 781 740-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. Csütörtökön 7480 új fertőzöttet igazoltak, és meghalt száz beteg. Kórházban 4919 covidbeteget ápolnak, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó írásaink