Belföld

Gulyás: Nem kizárt, hogy külföldről beavatkoznak a választásba

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja kizártnak, hogy külföldről beavatkoznak az áprilisi országgyűlési választás kimenetelébe, ám szerinte ennek nem lenne döntő jelentősége, "hiszen edzettek vagyunk már". Gulyás Gergely erről a Demokrata című hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban beszélt.

Gulyás: Nem kizárt, hogy külföldről beavatkoznak a választásba
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Azt mondta, köztudott, hogy a fontos kérdésekben az európai fősodorral szemben állást foglaló magyar kormányzásra „a külföld nem elismeréssel, hanem támadással reagál”.

A nyugat-európai elit a legszívesebben önmagát látná Magyarország hajójának kormányánál; a bevándorlásbarát, LMBTQ-lobbista, internacionalista kormányzást szereti, és ellenszenvvel viseltetik a nemzeti alapokon nyugvó politikával szemben - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, szuverén országként minden külföldi beavatkozást visszautasítanak.

A gyermekvédelmi népszavazásról szólva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a népakaratot tiszteletben kell tartani, világossá akarják tenni, hogy - csakúgy, mint a migráció esetében - Magyarország maga dönt arról, hogy a jogszabályai mit írjanak elő a gyermeknevelésről, és ez a jog - különösen a szexuális felvilágosítás terén - nem az LMBTQ-propagandistákat illeti meg, hanem a szülőket.

Nincs erősebb érv, nincs nagyobb demokratikus legitimáció annál, mint egy érvényes népszavazás, ahol a választópolgárok többsége világosan állást foglal ezekben a kérdésekben - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy az állam kötelezettsége a gyermekek testi-lelki fejlődésének garantálása.

Gulyás Gergely elmondta: a kormánypártok olyan kampánnyal készülnek, amely világossá teszi, hogy az országgyűlési választásnak rendkívüli tétje van.

Az elmúlt bő egy évtized eredményeit és az azt megelőző szűk egy évtized kudarcait képviselő pártok állnak egymással szemben - fogalmazott.

Jelezte: a munkanélküliség a korábbi egyharmada alá esett, az átlagbér mintegy 140 százalékkal nőtt, Európa legmagasabb költségvetés-arányos családtámogatása a magyarországi, csökkentették a munkát terhelő adókat, visszaadták a 13. havi nyugdíjat és 1,1 millió külhoni magyar kapott állampolgárságot.

Ezzel azt állította szembe, hogy a baloldali politikusok jelentős része volt már kormányon, és az a rendszerváltoztatás utáni magyar történelem legkárosabb időszaka volt.

Éppen ezért saját kormányzati teljesítményük mellett, illetve a miénkkel szemben valódi érveik nincsenek - fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter megemlítette, 2010-ben a baloldal két célt tűzött maga elé: megszabadulni Gyurcsány Ferenctől és karanténba zárni a Jobbikot, most pedig „Gyurcsány vezetésével a Jobbikkal testvéri csókban egyesülve indul harcba a hatalomért”, ami a hatalomért bármit és bárkit feladni képes teljes elvtelenség.

Gulyás Gergely közölte, nem lát rá esélyt, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita, hiszen „ha valaki objektívan megnézi a mögöttünk hagyott három hónap eseményeit, akkor nincs olyan érzése, hogy a baloldal vezetője Márki-Zay Péter lenne”.

A miniszterelnök-jelöltnek az ötletei csak akkor válnak valóra, ha Gyurcsány Ferenc jóváhagyja őket. A baloldalon egyre inkább balesetként tekintenek az általuk rendezett előválasztásra, és állandó felügyelőket keresnek a miniszterelnök-jelölt mellé, aki viszont - messiástudattól vezérelve - tanítványokat lát gondozóiban. Aligha érdemes olyasvalakivel vitatkozni, aki összevissza beszél, és még egy esetleges győzelem esetén sem dönthet érdemben az ország sorsáról - fogalmazott.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenccel vitatkozna-e a miniszterelnök, úgy nyilatkozott: „várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről”.

A koronavírus-járványról szólva a miniszter annak a reményének adott hangot, hogy az ötödik hullám lesz az utolsó. Jelezte, az egészségügyi kapacitások adottak a helyzet kezeléséhez, és köszönetet mondott az ágazatban dolgozók helytállásáért.

A magyar emberek döntő többsége oltáspárti, és nem dől be az oltásellenes propagandának - jegyezte meg Gulyás Gergely, aki arra emlékeztetett, a vakcinálás kezdetén - köszönhetően a keleti oltóanyagoknak is - bárki felvehette az oltást, aki akarta.

Az ellenzék által követelt élelmiszeráfa-csökkentésről a miniszter úgy nyilatkozott, ezeket a lépéseket a kormány korábban már megtette, hiszen a csirke- és a sertéshús, a hal, a tej és a tojás áfáját öt százalékra mérsékelte, „a hatékony állami beavatkozás ezért nem lehetett más, mint hogy az októberi árakhoz való visszatérést írjuk elő néhány alapvető élelmiszernél”.

Szemben a baloldallal, mi a gazdaság teljesítményén alapúló béremeléseket fogadtunk el. Tavaly hétszázalékos volt a gazdasági növekedés, ilyen soha nem fordult elő a rendszerváltoztatás óta - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: egyetért azzal, hogy további jelentős pedagógusbér-emelésre van szükség, de a tanárok napokban tartott demonstrációja esetében „politikai sztrájkról van szó, amellyel néhány, az ellenzék iránt elkötelezett szakszervezeti vezető a baloldal választási kampányát akarja elősegíteni, akár törvénytelen eszközöktől sem visszariadva”.

Csak a következő három év magyar uniós költségvetésébe 30 százalékos tanári bérfejlesztést tervezünk, és ehhez jönnek még a nemzeti források - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az interjúban.

A Fidesz által köztársasági elnöknek jelölt Novák Katalinról szólva Gulyás Gergely kiemelte: a politikus érdeme, hogy „az elmúlt évtizedben olyan családtámogatási rendszert sikerült kiépíteni, amelyre még kritikusaink nagy többsége is elismeréssel tekint”, a korábban a Külügyminisztériumban dolgozó, négy nyelven beszélő politikus pedig kiválóan alkalmas a nemzeti egység kifejezésére itthon és külföldön.

Kapcsolódó írásaink