Belföld

Márki-Zay célkeresztjében most épp a vidékiek állnak

Gyurcsány kapitánya szerint a vidéki jobboldali emberek egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni, annyira buták, de sértegetett már korábban időseket, fogyatékkal élőket is

A baloldal miniszterelnök-jelöltje továbbra is vállalhatatlan stílusban sértegeti a vidékieket, jól látható mostanra, hogy a szavazótábor összefogására tett ígéretét Márki-Zay Péter a saját stílusa miatt nem fogja tudni beváltani.

Márki-Zay célkeresztjében most épp a vidékiek állnak
Márki-Zay Péter szerint Budapestről kell fölvilágosítani a vidékieket
Fotó: Facebook

Márki Zay Péterről újabb vállalhatatlan videó látott napvilágot. A Drót.info szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje tavaly decem­berben marcali fórumán is tett megdöbbentő kijelentéseket.

Sztoriként elmesélte egy aktivistája történetét: „Olvastam kommentben, hogy Miskolc és Budapest között ingázik, elhatározta, hogy minden alkalommal kinyomtat 200–300 Nyomtass te is! kiadványt, és beszór egy-egy falut, és ott beszél az emberekkel, hogy reggel tíz órakor egy faluban – azt mondja, hogy – kevés józan emberrel találkozott, de azok közül, aki nem agymosott volt, és lehetett vele egyáltalán beszélni, azok közül kettőt-hármat átállított.”

Emlékezetes, Márki-Zay Péter máskor a falusi embereket tudatlannak, ostobának nevezte, szerinte a vidéki jobboldali emberek egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni, annyira buták. A baloldal jelöltje nem válogatja meg a szavait, ha a vidékieket kell gyalázni, szinte hetente használ válogatott jelzőket: „bunkó”, „tudatlan, ostoba”.

Márki-Zay Péter a migráció kapcsán fogalmazott úgy, hogy „szerencsétlen, megtévesztett, tájékozatlan vagy ostoba emberek” szavaznak a Fideszre, akik jellemzően vidékiek. Szavai szerint ugyanis a kormánypártok „telepítenek be migránsokat”. Amikor azonban erről beszélt, akkor egy 2019-es adatot idézett, amely szerint abban az évben több mint 50 ezer külföldi telepedett le hazánkban – csakhogy a szóban forgó emberek többsége külhoni magyar, a többiek között pedig sok az uniós állampolgár, akik szabadon mozoghatnak az EU országai között. A baloldal jelöltje tehát migránsoknak nevezte a külhoni magyarokat.

A baloldali kormányfőjelölt egyáltalán nem bánta meg szavait, sőt, még rá is kontrázott. „Az, hogy vannak vidéken bunkók, az nem azt jelenti, hogy minden vidéki bunkó” – mondta, de hamar kiderült, hogy valójában úgy gondolja: ő meg néhány más vidéki polgármester nem az. Szerinte a szegény, tudatlan vidékieket fel kell világosítani, ezért találta ki azt is, hogy a budapesti aktivisták „fogadjanak örökbe” települést, fél települést vagy néhány utcát, lépcsőházat, mert „ez nagyszerű lehetőség arra, hogy a félrevezetett emberekhez eljuttassuk az igazságot”.

Márki-Zay Péter több társadalmi csoportot megsértett már: a vidékiek mellett az időseket, fogyatékkal élőket, jobboldali szavazókat is. Kijelentései nem maradnak reakció nélkül, legutóbb egy vidéki fórumon egy mozgássérült, rokkantnyugdíjas néni kérte számon Gyurcsány jelöltjét. Azokkal is problémája van általában, akik a rezsicsökkentést, illetve a határkerítés megtartását fontosnak gondolják. A rezsicsökkentés kapcsán a baloldal jelöltje a szavazók azon bázisát sértette meg, akik hisznek az intézkedésben, trágyával etetett gombákhoz hasonlította egy videóban.

Miközben kijelentéseivel pontosan az előválasztás során tett szavazótábori integráció ellen cselekszik, addig környezetében egyre másra tűnnek fel a 2010 előtti idők prominens tagjai. Múlt vasárnapi videós bejelentkezésében tért ki arra, hogy bár a pártok közötti konszenzus nincs a kérdésről, ő megkereste Iványi Gábor volt SZDSZ-es politikust, akit már egyszer Gyurcsány Ferenc is felkért, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki pozíciót. Iványi Gábor ugyan nem zárkózott el, de a Jobbik már jelezte, nem támogatja az ötletet.

Kapcsolódó írásaink