Belföld

Gulyás: A baloldal szerint civil szervezet az, amely pénzt kap Soros Györgytől

Azok a civilek, akik felismerik az emberek, a közösségek életét nehezítő tényezőket, és azért dolgoznak, hogy ezekre konkrét megoldások szülessenek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten.

Gulyás: A baloldal szerint civil szervezet az, amely pénzt kap Soros Györgytől
Gulyás Gergely az I. Országos Civil Konferencián és az Értékteremtő közösségekért díjak átadásán
Fotó: MH/Török Péter

Gulyás Gergely az I. Országos Civil Konferencián és az Értékteremtő közösségekért díjak átadásán úgy fogalmazott: „amikor mi civilekről beszélünk, akkor nem befolyást vásárolni akaró spekulánsok meghosszabbított kezeként működő, különös eredetű pénzekkel és különféle ösztöndíjakkal alaposan kitömött NGO-kra gondolunk, amelyek (.) állásfoglalásukat mindig a finanszírozó napi érdekei szerint alakítják”. Úgy vélekedett, hogy a baloldal szerint civil szervezet az, amely „pénzt kap Soros Györgytől”.

„Most azonban, amikor a héten Soros György egyik kedvenc civil szervezetét, az Amnesty Internationalt már az új izraeli kormány is terrorizmust támogató szervezetnek minősítette, érdemes lenne átgondolni a baloldalnak is a civil szervezet fogalmát” - hangoztatta a miniszter. Kijelentette, hogy hatalmas erő rejlik a polgárok önálló kezdeményezéseiben. A civil szervezeteket megbízható partnereknek kell tekinteni, 2010-től ennek jegyében komoly munkát végeztek el közösen - mondta.

Sikerült egyértelművé tenni a jogszabályi környezetet; megalkották a civil törvényt, amely a mai napig jó jogi alapja az együttműködésnek - emelte ki Gulyás Gergely. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt bő évtizedben az anyagi források is jelentősen bővültek. Több a pályázati lehetőség, az elbírálásban döntő szerep jut a szakmai kollégiumoknak. A civil szervezetek állami támogatása is nőtt: 2010-ben még 144 milliárd forint volt, 2020-ban már 393 milliárd. Nem csupán az állam vált bőkezűbbé: a civil szervezetek összbevétele is emelkedett, 420-ról 896 milliárdra - közölte.

A miniszter azt mondta, hogy elkötelezett emberek sok mindent elérhetnek az összefogás erejével. Az elmúlt évtizedekben a nemzet életének fontos szereplői voltak a legkülönfélébb célokkal létrejött civil szervezetek, egyesületek, amelyek mindig igyekeztek önmagukon túlmutató hivatást betölteni, egyszerre adtak közösséget tagjaiknak és példát mindazoknak, akik nyomon követték a munkájukat.

Kitért arra, hogy a kommunizmusban az egyesületek túlnyomó többségét betiltották és szétkergették. Azok, amelyek továbbra is működhettek, elveszítették belső autonómiájukat és állandó megfigyelésnek voltak kitéve.

A rendszerváltoztatás után azonban a civil világ újraépült, „ez jelenti a polgári Magyarország legfontosabb alapját”. A 2020-as évben 60 673 alapítvány, illetve társas nonprofit szervezet, egyesület működött, a klasszikus civil szervezetek száma is több mint 53 ezer. Ez hatalmas mennyiség, főleg, mert minden területre kiterjed a civilek működése - mondta Gulyás Gergely.

Az eseményen átadták az idei Értékteremtő közösségekért díjakat. Az elismeréseket Kontha Benőné, a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia elnöke, a Majosházai Hospice Ház alapítója, valamint a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület kapta. A díjazottakról a miniszter úgy fogalmazott: „gazdag az az ország, amelynek ilyen civiljei vannak”.

Az elhangzott méltatás szerint Kontha Benőné a saját családjában történt tragédiák következtében határozta el, hogy addigi karitatív tevékenységét kiegészítve a hospice-nak szenteli az életét. Olyan házat hozott létre, ahol méltó körülmények között ápolhatják a daganatos betegeket, amiben személyesen részt vesz. Kontha Benőné értéket teremt és reményt ad a rászorulóknak.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületet az erdélyi és a magyarországi reformátusok érdekeinek érvényesítése céljából alapították 2011-ben. A szervezet kiadványokat jelentetett meg, díjakat hozott létre, valamint kórházaknak is többször gyűjtött adományokat.

Kontha Benőné azt mondta, hogy a díjjal az önkénteseit és a vele együttműködő szakembereket is elismerték, mert közösen érték el az eredményeket. Egyesületük célja, hogy a családok merjék az otthonukban felvállalni a szeretteik ápolását, de ha valakinek nincs megfelelő otthona, esetleg családja, akkor ő is emberhez méltóan töltse élete utolsó heteit - közölte.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület nevében Fülöp István elnök kiemelte, hogy szervezetük a történelmi Szatmár vármegye értékeinek felmutatására jött létre. Igyekeznek mindent megtenni azért, hogy gyarapítsák értékeiket - tette hozzá. Február 1-je a civilek napja, ehhez időzítették a díjátadót.

Az Értékteremtő közösségekért díjat annak a civil szervezetnek, valamint határon túli civil szervezetnek adományozhatja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, valamint annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja, vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez.

Az Értékteremtő közösségekért díjat 2020-ban hozták létre, hagyományteremtési céllal. A mostani nyilvános felhívásra 41 civil szervezet és 34 természetes személy érvényes előterjesztése érkezett be 17 megyéből és a fővárosból, valamint a határon túlról Erdélyből, a Vajdaságból és Csehországból.

Herczegh Anita: Mi, magyarok a bajban hatalmas erővel tudunk összefogni

A konferencián szintén felszólalt Herczegh Anita is, aki úgy fogalmazott: Mi, magyarok, jólelkű nép vagyunk; a bajban, a veszélyben hatalmas erővel tudunk összefogni. Áder János köztársasági elnök felesége, aki a koronavírus-járvány miatt árván, félárván maradt gyereket támogató Regőczi István Alapítvány kuratóriumának tagja is, a szervezet névadóját idézve azt mondta: „nem szavakkal, (hanem) cselekedetekkel kell igazolni szeretetünket”. „A magyarok ma is értik e szavakat és követik is” - hangsúlyozta.

Az államfő felesége számos példával mutatta be és méltatta a civil szervezetek és önkéntesen által végzett karitatív munkát és helytállást. Úgy fogalmazott: „civilek, önkéntesek, adakozók mi is a szeretetnek ezen az összetartó ösvényén járunk, mert nemcsak akarjuk a jót, hanem szolgáljuk is azt”. „Ez a jószolgálat a mi küldetésünk” - hangoztatta Herczegh Anita.

Kapcsolódó írásaink