Belföld

Májusig két oltással érvényes marad az oltási igazolvány

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Májusig két oltással érvényes marad az oltási igazolvány
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2022. február 3-án
Fotó: MH/Purger Tamás

Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Gulyás Gergely ismételten arra kérte az embereket, hogy mindenki oltassa be magát, mert a fertőzés súlyos tünetei ellen véd a vakcina. Hozzátette: a nyugati és keleti vakcinák több mint 8 millió adagban állnak rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni. Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető - mondta

Magyarország és Európa érdeke is, hogy fenntartsa a párbeszédet Moszkvával

Gulyás Gergely más témára áttérve kiemelte: az Magyarország és Európa érdeke is, hogy a dialógust Oroszországgal fenntartsa, a gazdasági kapcsolatokat pedig - amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség -, erősítse, „ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen”.

Hangsúlyozta: Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, így vélhetően az, hogy „Oroszországnak az Egyesült Államok, illetve Európa kíván-e, tud-e olyan garanciákat adni, amelyet az oroszok kérnek, az nem Magyarország döntésén fog múlni”.

Megerősítette: vitán felül áll Magyarország NATO-tagsága, amiről az ország népszavazáson döntött. A kormány abban érdekelt, hogy a NATO egységes maradjon és a háború elkerülje Ukrajnát. Hozzátette: Oroszország a NATO-bővítés miatt úgy érzi, átverték, de az elmúlt másfél évtized folyamatait elismeri. Azt nem akarják, hogy a bővítési folyamat folytatódjék - mutatott rá.

Orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés

Gulyás Gergely kiemelte: az orosz kapcsolatok nem függetleníthetőek a hazai energiabiztonságtól. A magyar kormányfő és az orosz elnök abban maradt, hogy az orosz fél nyitott az egymilliárd köbméteres pluszszállításra. Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés - szögezte le a miniszter.

A tárcavezető kérdésre elmondta, hogy a ma elérhető legkedvezőbb áron tudunk gázt vásárolni az oroszoktól. A kilencmilliárd köbméteres gázszükségletből öt és félmilliárdot orosz forrásból tudunk fedezni - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely a Kormányinfón
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely a Kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszter egy másik kérdésre azt is közölte: évente félmillió forintos pluszterhet jelentene a családok számára a rezsicsökkentés megszüntetése

Gulyás arról is beszélt, hogy 2021-ben közel 7 százalékos növekedés volt, ilyenre még nem volt korábban példa.

Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj

A miniszter hangsúlyozta: tavaly a rendszerváltás óta rekord magas, közel hétszázalékos gazdasági növekedés volt Magyarországon, a kormány pedig szeretné, hogy a növekedés eredményeiből minél többen részesüljenek.

Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj - mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, "most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni" azt.

Kitért arra is: februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket. Ez önmagában is 21 százalékos fizetésemelést jelent - jegyezte meg. Emellett az orvosok, ápolók, szociális dolgozók, pedagógusok, közszolgálatban dolgozók a korábban közölteknek megfelelően emelt bért fognak kézhez kapni.

A bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér és a bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimum, valamint a megemelt közfoglalkoztatotti bér kifizetésére szintén februárban kerül először sor - folytatta. Szintén kifizetik a rendőröknek, katonáknak - összesen 63-64 ezer embernek - a hathavi fegyverpénzt.

Mindemellett a választási évben is csökkenni fog, öt százalék alatti lesz a költségvetési hiány, ezzel a vállalással Európában Magyarország a középmezőny elején van - tette hozzá.

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat.

Februárban

  • érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj

  • visszautalják a gyermekeseknek a tavaly befizetett személyi jövedelemadót

  • a 25 év alatti fiatalok kézhez kapják az első adómentes fizetésüket

  • az orvosok, ápolók, szociális dolgozók, pedagógusok, közszolgálatban dolgozók emelt bért kapnak

  • a bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér és a bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimum, valamint a megemelt közfoglalkoztatotti bér kifizetésére először kerül sor

  • kifizetik a rendőröknek, katonáknak - összesen 63-64 ezer embernek - a hathavi fegyverpénzt

Az unió számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a polgárok képviselete

A tárcavezető egy másik kérdésre kifejtette: a kormány mindent megtett, hogy a keleti oltóanyagokat elfogadják az unióban, de egyes államok külön szabályokat állapítanak meg. A kabinet károsnak tartja, hogy az uniós hatóságok nem engedélyezték sem a Szputnyikot, sem a Sinopharmot, és emiatt több utazási nehézséggel kell szembesülni - tette hozzá. A kormány többször lépett ebben az ügyben, de nem sikerült áttörést elérni. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az unió számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a polgárok képviselete.

Törvénytelen volt a tanárok sztrájkja

A miniszter törvénytelennek nevezte a hétfői pedagógussztrájkot. Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, ugyan jogos a pedagógusok igénye a magasabb fizetésre, azonban egy politikai sztrájkról beszélünk, és törvénytelen sztrájk volt, mert jogerős döntés nem született - tette hozzá. Azt a tényt nem elismerni, hogy a sztrájk törvénytelen volt, az a valóság tagadása - mondta a miniszter.

Márki-Zay kijelentései elfogadhatatlanok

Márki-Zay Péter vidéki embereket becsmérlő kijelentéseit a miniszter elfogadhatatlannak nevezte. Leszögezte, hogy egyetlen közszereplő, politikus sem engedhet meg magának ilyen hangnemet, jóérzésű ember nem beszélhet így az embertársairól. Hozzátette: elutasítják azt a gyűlöletkeltést, amit a baloldal kormányfőjelöltje a politika részének tekint, abban viszont igazat mondott a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy Brüsszel számára főnyeremény lenne a baloldal győzelme.

Az adományt fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban - mondta egy másik kérdésre Gulyás Márki-Zay vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.

Jó lenne, ha Karácsony önuralmat tanúsítana

Egy másik kérdésre Karácsony Gergely hasonlóan botrányos kijelentése kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, jó lenne, ha kellő önuralmat tanúsítana a főpolgármester, de írjuk a javára, hogy legalább így vagy úgy bocsánatot kért. Mint ismeretes, Karácsony azt mondta egy hasonlatban, hogy belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba.

Gulyás Gergely közölte: ismeretei szerint nem volt házkutatás az irányítása alá tartozó egységekben, és a kormányban nem volt téma, hogy több minisztériumban házkutatás zajlott. Az ilyen ritka eset, így nincs rá protokoll, hogy mit kell tenni - jegyezte meg.

Szerinte Völner Pál volt igazságügyi államtitkárnak akkor kell lemondania a parlamenti képviselői mandátumáról, ha a vele kapcsolatos gyanúsításban foglaltak igazak; addig pedig Völner Pálnak kell eldöntenie, hogy megy vagy marad.

Kérdésre kijelentette: nem áll rendelkezésre olyan adat, amelyből akár csak feltételezni lehetne, hogy Rogán Antalnak bármi köze lenne a Schadl-ügyhöz.

Hajnal Miklósnak még ellenzékben sem volt ideje az egyetem befejezésére

Az az orvos, jogász vagy közgazdász, aki ennek megfelelő diplomával rendelkezik, így nem helyes, ha ezt valaki valótlanul állítja magáról - utalt arra, hogy Hajnal Miklós, a Momentum politikusa korábban diploma nélkül nevezte magát közgazdásznak. Megjegyezte: Hajnal Miklósnak még ellenzékben sem volt ideje az egyetem befejezésére, mi lenne, ha kormányoznának? - vetette fel, hozzátéve: „ne lehetetlenítsük el az ő továbbtanulását.” Megjegyezte, Kósa Lajos (Fidesz) abszolutóriumot szerzett, a vizsgáit letette.

Arra a sajtóhírre reagálva, miszerint a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen egy magyar banktól kapott volna hitelt a kampányához, kijelentette: minderről nem tud, a francia szabályok értelmében azonban ha valaki akár minimális eredményt is elér az elnökválasztáson - amelyet Le Pen mindig teljesít -, akkor az állam visszatéríti a kampányköltségeket, vagyis szerinte az unió bármely bankjának jó üzlet lehet egy olyan hitel nyújtása, amit hamar, garantáltan visszakap.

A kormány tárggyal Brüsszellel az uniós helyreállítási alapról

A miniszter az uniós helyreállítási alapról szóló kérdésre azt mondta: a kormány tárgyal, de Brüsszel továbbra sem akarja a választási kampány idején aláírni az alapról szóló megállapodást. Ha a Fidesz megnyeri a választást, akkor - nyilván ők is tudják -, kénytelenek a jelenlegi kormánnyal megállapodni.

Később arról is beszélt: a kormány azzal számol, hogy az uniós helyreállítási alapban majdnem 300 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztés szerepel, amelyeket szeretnének a lehető leghamarabb megindítani.

Közölte, az egészségügy privatizációjának Márki-Zay Péter által felvetett ötletét a lehető leghatározottabban elutasítják.

Minden választási megfigyelőt örömmel várnak

Arra reagálva, hogy az EU igazságügyi biztosa aggódik a magyar választások tisztasága miatt, és úgy látja, minél több külföldi megfigyelőt kellene Magyarországra küldeni, Gulyás Gergely azt mondta, minden megfigyelőt örömmel várnak és meg is hívták az EBESZ-t. Ami pedig ezen kívül szerepelt a biztos nyilatkozatában, az „egyfajta elvtársi segítségnyújtás a sajátjainak”.

Gulyás Gergely Simonka György uniós pályázati támogatását értékelve azt mondta, inkább nem helyes, ha valaki, akivel szemben ilyen jellegű visszaélési eljárás folyik, EU-s pénzt kap, még akkor sem, ha ez „az ártatlanság vélelmének elvét áttöri”.

Kapcsolódó írásaink