Belföld

Itt a beismerés: Kórházi osztályokat zárna be vidéken a baloldal

Gyurcsány Ferenc egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán egy tv-műsorban arról beszélt, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén bezárna egyes vidéki kórházi osztályokat.

Itt a beismerés: Kórházi osztályokat zárna be vidéken a baloldal
Márki-Zay számos alkalommal beszélt arról, hogy drasztikus magánosítást tervez az egészségügyben
Fotó: MH/Török Péter

Gyurcsány és Márki-Zay egészségügyi politikusa, az egyébként oltásellenes Komáromi Zoltán az ATV Start reggeli műsorában a riporter kérdésére felelve közölte, hogy terveik szerint megszüntetnék bizonyos vidéki kórházak egyes osztályait - írta szombati cikkében az Origo.

Ezzel a drasztikus lépéssel leépítenék a magyar egészségügyet, majd magánosítanák. Jól látható, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal ismét az egészségügyi ellátórendszer teljes tönkretételére és felszámolására készül, mint 2010 előtt.

Komáromi még egy zavaros összeesküvés-elméletbe is belebonyolódott, de végül saját magát hazudtolta meg
Komáromi Zoltán, Gyurcsány és Márki-Zay egészségpolitikusa
Fotó: Hírtv.hu

Erre utalnak Márki-Zay Péter témába vágó nyilatkozatai, amelyekből világosan kiderül, a baloldal miniszterelnök-jelöltje valójában főnöke, azaz Gyurcsány szavait ismétli, az ő politikáját hozná vissza az egészségügy területén is.

A baloldal kormányfőjelöltje kerek perec kijelentette, hogy az egészségügyön csak egy drasztikus magánosítás segíthet. A 2008-as, Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazás kapcsán pedig arról beszélt a baloldali politikus, hogy azt a referendumot szerinte ki sem lehetett volna írni. Emlékezhetünk: ez volt az a népszavazás, ahol a magyarok hatalmas többséggel leszavazták a fizetős egészségügyet.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Márki-Zay Péter egy tavaly júniusban rögzített videóban úgy vélekedett: az ingyenes egészségügy egy illúzió. A Második Reformkor ellenzéki miniszterelnök-jelölteket bemutató egyik epizódjában kijelentette: „a szomorú igazság az, hogy minden üzlet”. Szerinte álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. „Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet” – hangsúlyozta Márki-Zay.

Egy tavaly novemberi, gárdonyi lakossági fórumon az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének előnyeiről beszélve egészen abszurd dolgot sikerült mondania. Úgy fogalmazott: ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azt is hangoztatta, hogy támogatja az egészségügyi rendszer centralizálását, vagyis hogy a jelenleginél jóval kevesebb intézmény maradjon meg, és akár tömegével záratna be sürgősségi vagy éppen szülészeti osztályokat. „Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében” - mondta a baloldali politikus.

Gyurcsány Ferenc eltökélt szándéka az, hogy véghezvigye a 2010 előtti programját. Az Origo cikke felidézi, hogy az országot a csődbe kormányzó Gyurcsány a következő drasztikus intézkedéseket valósította meg 2010 előtt:

  • 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből,
  • vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be, és
  • bezárták a vidéki kórházakat, vagy azok egyes osztályait,
  • illetve elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól, orvosoktól, ápolóktól.

A megszorító programok megvalósítása esetén a magyar emberek egészségügyi ellátása teljesen leépülne, és kiszolgáltatottá válna a magán- és külföldi cégek akaratának. A Gyurcsány vezette baloldalnak tehát eltökélt szándéka az, hogy megszüntessék az ingyenes egészségügyi ellátást.

Rétvári: A baloldal tervei veszélyesek és visszalépést jelentenének

A téma kapcsán pénteken tett közzé egy hosszabb bejegyzést Facebook-oldalán Rétvári Bence, amelyben emlékeztetett: a kormány az elmúlt években 23 új rendelőt épített és 54 rendelőt újított fel, addig a baloldal most arra készül, hogy járóbeteg rendelőket vonjon össze. Ez magyarul azt jelenti, hogy sok településen bezárnák a rendelőt, megszűnne a járóbeteg ellátás.

A megmaradó rendelők így zsúfoltabbak lennének, ezért megnőne a várakozási idő is. Ahol bezárnák a rendelőket, onnan hosszabb utazással lehetne csak elérni a szakorvosokat. Ezzel az egészségügyi ellátás nem közelebb, hanem távolabb kerülne a betegektől.

Objektum doboz

A baloldal újra elővette a tervét a korábban népszavazással eltörölt vizitdíjról, ezért a megmaradó kevesebb járóbeteg rendelőben még vizitdíjat is kellene fizetni. A vizitdíj, a távolság és a zsúfoltabb járóbeteg rendelők érezhetően rontanák az emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését - húzta alá az államtitkár

Rétvári Bence felidézte: korábban László Imre már elmondta, hogy a kórházak 45 százalékát bezárnák. Most már azt is tudjuk, hogy a járóbeteg rendelők jó részére is lakat kerülne.

„Magyarországon az egészségügyi ellátásnak is előre kell menni, nem hátra! A baloldal tervei veszélyesek és egyértelmű visszalépést jelentenének” - zárta posztját a kormánypárti politikus.

Kapcsolódó írásaink