Belföld

Az ellenzéki jelölt szerint az egészségügy elsősorban üzlet

A drasztikus magánosítást készítik elő

Az ingyenes egészségügy egy illúzió – vélekedett Márki-Zay Péter egy tavaly júniusban rögzített videóban. A Második Reformkor ellenzéki miniszterelnök-jelölteket bemutató egyik epizódjában kijelentette: „a szomorú igazság az, hogy minden üzlet”. Szerinte álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. „Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet” – hangsúlyozta Márki-Zay.

Az ellenzéki jelölt szerint az egészségügy elsősorban üzlet
Az elképzelés az egészségügyben dolgozók helyzetét is bizonytalanná tenné
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyurcsány Ferenc bábjának meglátása alapján „ahol nem üzlet, ott tönkrementek, Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek és a többi”.

Márki-Zay Péter kifejtette: „Ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek. Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió” – szögezte le sokadszor. A politikus olyan modellt lát ideálisnak, amely „egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell”.

Márki-Zay Péternek nem ez volt az egyetlen hajmeresztő ötlete. Amint azt megírtuk, a politikus magánkézbe adná az egészségügyet. Egy korábbi videóból kiderült, a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: „Meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani.”

A politikus akkor is úgy gondolta, hogy a megoldást az úgynevezett single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer jelenti, mert véleménye szerint Amerikán kívül ez majdnem minden fejlett országban így van. Gondolatmenete végén még egyszer megerősítette: „a szolgáltatók, azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással”.

Az ellenzéki politikus korábban már számtalanszor kifejtette, hogy nem ért egyet sem a minimálbérrel, sem a rezsicsökkentéssel, azaz lényegében a 2002–2010 között regnáló kormányok politikáját folytatná. Mindemellett botrányos megnyilvánulásaival folyamatosan sértegeti a választókat.

Kapcsolódó írásaink