Belföld

Varga Judit: Az Alkotmánybíróság megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját

Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányértelmezése előremutató és megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját - mondta az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Varga Judit: Az Alkotmánybíróság megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját
Varga Judit: Az Alkotmánybíróság szerint Magyarországnak joga van megvédeni a határait, a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni
Fotó: Facebook / Varga Judit

Varga Judit közölte: az Ab szerint Magyarországnak joga van megvédeni a határait, a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az Ab döntése előremutató, mivel figyelemmel van arra, hogy a menekültügy, a bevándorlás jelenlegi, békeidőben született uniós szabályozása nem tud a valóság új kihívásaira, a gyökeresen megváltozott migrációs helyzetre reagálni - fejtette ki. Az államnak viszont kötelessége megvédeni az országot és az ott élő embereket.

Objektum doboz

Ha pedig valami nem működik és sürgősen meg kell oldani, akkor szükség van egyedi megoldásokra - fogalmazott. Például a visszautasított menedékkérők kétharmada az uniós tagállamokban marad, tehát a valóságban nem működik a visszaküldés rendszere - mondta a miniszter.

Azt mondja ki az Alkotmánybíróság pénteki ítélete nagyon bölcsen, hogy ameddig a végrehajtás nem érvényesül hiánytalanul, addig, ha nem kizárólagos uniós hatáskörről van szó, akkor a tagállam tud saját jogszabályt alkotni, tud egyedi megoldásokat alkalmazni, mint ahogyan a magyar kormány is tette a tranzitzónák vagy például a határzár esetében.

Az uniós és tagállami közös hatáskörök, illetve a nemzeti hatáskörök viszonyában felmerülő problémák megoldásához alkotmányos párbeszédre van szükség a tagállami alkotmánybíróságok és az uniós intézmények között. Ezek a konfliktusok „csak hosszú és alapos alkotmányjogi párbeszéddel oldhatók fel” - jegyezte meg Varga Judit.

Az új európai szabályozás kidolgozása folyamatosan napirenden van - tette hozzá.

Az Ab pénteken közzétett döntésében kimondta, hogy Magyarország jogosult a hiányos, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Objektum doboz

Az Ab ugyanakkor leszögezte: nem vizsgálhatta azt, hogy konkrét esetben hiányos-e a közös hatáskörgyakorlás érvényesülése, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az uniós bíróság ítéletének felülvizsgálatára, valamint ebben az ügyben az uniós jog elsőbbségét sem vizsgálta.

Az Ab határozata elolvasható erre a linkre kattintva.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter fordult az Európai Unió Bírósága egy menekültügyben hozott ítéletével kapcsolatban az Ab-hoz az alaptörvény értelmezését kérve.

Ahogy arról péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor kormányfő is beszélt, ez a fent említett vita valójában arra is rámutatott, hogy a brüsszeli bevándorlási szabályokat meg kell változtatni. Ezek a szabályok békeidőkben születtek, akkor, amikor nem volt népvándorlás és migrációs válság, ma viszont van.

Gulyás Gergely pénteken a téma kapcsán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az alkotmánybírósági határozat világos irányt ad a magyar migrációs politikának, mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit és lehetőséget ad teljes körű végrehajtásukra.

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért

ĀA baloldal miniszterelnök-jelöltje hátrányosnak tartja a munkaadókkal és munkavállalókkal való megállapodást - Hollik: Százezrek fizetését sodorná veszélybe a baloldal a minimálbér megszüntetésével + VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom