Belföld

Orbán Viktor: Januártól nyugdíjemelés

A januári, valamint a baloldal által elvett és a jobboldal által jövőre visszaadott 13. havi nyugdíj összege egyaránt emelkedik öt százalékkal, hangsúlyozta közösségi oldalán a kormányfő szombaton. A miniszterelnök a nyugdíjak mellett többek között az 5-11 éves gyermekek oltásáról is beszélt pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor: Januártól nyugdíjemelés
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a pénteki beszélgetés elején azt mondta, módosítani kellett a költségvetést, mert a jegybank előre hozta az inflációs jelentését. A következő évben esedékes gazdasági körülményekhez kell alakítani a nyugdíjakat. 

Objektum doboz

Jövőre magasabb lesz az infláció, mint amit a kormány júliusban számított. Így született meg az 5 százalékos emelésről szóló döntés - mondta a kormányfő. Az erről szóló rendelet jelenik meg a közlönyben. A következő évben visszaadott 13. havi nyugdíj összege is 5 százalékkal emelkedik. 

Objektum doboz

A miniszterelnök közölte, hogyha jól dolgozunk, akkor sikeresen működik a gazdaság. Mindig több igény van, mint amennyit a gazdaság meg tud termelni - mondta Orbán Viktor.

Másrészt azért dolgozunk, hogy előrébb tudjunk lépni, a béremelések mellett meg is kell termelni azt a pénzt, amit szétosztunk - tette hozzá. 

A Magyar Közlöny 2021. évi 225. számában rögzítette a kormány a jövő évi, emelt százalékú nyugdíjemelést, a rendelet a jövő év első napjától érvényes.

December 15-től indulhat az 5-11 évesek oltása

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy december 15-től indulhat az 5-11 évesek oltása. Hosszas tudományos vita előzte meg ezt a döntést - tette hozzá. Leszögezte: nem okozunk kárt a gyermekeinknek, ha beadatjuk az oltást a nekik.  

Szakaszokban érkezik a vakcina, első körben nagyjából 70 ezer. Az oltópontokon és a gyermekorvosoknál lehet megkapni majd az oltást. 

A kormányfő azt is közölte, hogy az új fertőzöttek száma 7000 alá csökkent, emellett a kórházban kezelt emberek száma is csökkent. A lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent, valamint 166 ember vesztette életét.

Túl vagyunk a negyedik hullám csúcsán, de csak az oltás segít

Orbán Viktor szerint a helyzet inkább javul, a hullám csúcsán túl vagyunk, ugyanakkor ismételten hangsúlyozta: csak az oltás segít, és mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított.

„Ha nem vagyunk beoltva, kis karácsonyunk lesz. Ahhoz, hogy lélekemelő, szép karácsonyunk lehessen, mindannyiunknak be kell oltatni magunkat” - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a varsói csúcs kapcsán úgy fogalmazott: nehéz hétvége volt. Elmondta, hogy hosszú hónapok óta szervezkednek azok az európai pártok, akik nem akarják a bevándorlást, de fontosnak tartják a családokat.

Brüsszelben pontosan ennek az ellenkezőjét csinálják - tette hozzá. Hangsúlyozta, szeretnék megváltoztatni a brüsszeli politikát. A következő ilyen találkozó Spanyolországban lesz januárban. 

Mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszel politikája

Hosszabb távon kell egy nagy és stabil bevándorlásellenes és családokat támogató párt - fogalmazott Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy ma az EP-ben kisebbségben vannak a bevándorlásellenes és családokat támogató pártok. Hosszú évtizedekre szükséges lenne egy nagy és erős párt létrehozása - tette hozzá. Mi győztesek akarunk lenni, és mi akarjuk meghatározni, hogy mi legyen Brüsszel politikája - szögezte le a magyar kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen ország, ahol emberek döntötték el a bevándorlás kérdését. Franciaországban is egyes jelöltek azt követelik, hogy lehessen népszavazást tartani a bevándorlásról.

A kormányfő közölte, még a békeidőben alkották meg az uniós bevándorlási szabályokat. A hatalmon lévő elitek azt gondolták, hogy jó dolog a bevándorlás - tette hozzá. A nyugatiak tehát belevágtak egy nagy kísérletbe - mondta a kormányfő.

Azt gondolták, hogy jobb lesz majd az adott országban, de én nem szeretem az emberkísérleteket. A magyarok azt gondolják, hogy ilyen kísérletbe nem lehet belevágni - tette hozzá. 

Az Alkotmánybíróság döntésével a fizikai határzár mellé egy jogi kerítés is felépülhet

Most a magyar szabályok szemben állnak a brüsszeli bürokraták szabályaival, és most az Alkotmánybíróság dönteni fog ebben a kérdésben - mondta a kormányfő. Mindnyájan a magyar alkotmányra tettünk esküt, és nekünk az Ab döntését kell követnünk - tette hozzá.

Objektum doboz

Az Alkotmánybíróságok sokszor döntöttek az unióban Brüsszellel szemben - ismertette a kormányfő.

Most itt az fog történni, hogy a magyar kormánynak azt kell mondania Brüsszelben, hogy meg kell változtatni a bevándorlási szabályokat.  

Az Ab döntése azt jelentheti, hogy a fizikai határ mellé egy erős jogi kerítést is felépíthetnek. 

Bár sok vitánk volt a német kereszténydemokratákkal a bevándorlás kérdésében, ők azért mégiscsak keresztény alapokon gondolkodtak, most viszont egy baloldali kormány jött, amely ki is mondta, hogy Németország bevándorlóország. A magyarok érdekéért kiállni nehezebb lesz, mint korábban, de meg kell tennünk és meg is fogjuk tenni - húzta alá az interjú zárásaként Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink